onsdag 20. november 2019

Etnisk rensing i Midtøsten !

Ordene har vært sterke i diskusjonen rundt den arabisk - Israelske konflikten.  Man har brukt ord som folkemord, apartheid, etnisk rensning, brutal okkupasjon osv.  Det er liten tvil om at det faktisk har foregått en etnisk rensing i Midtøsten.

Spørsmålet er bare hvorfor dette ikke har vært fokus i media, i de mange oppslag og innslag gjennom flere tiår.  Hvorfor har man så godt som unnlatt å nevne den største flyktninggruppen i denne konflikten?  850.000 mennesker som har blitt drevet fra sine hjem, etter å ha blitt fratatt rettigheter som andre borgere hadde i landet. De fleste av dem flyktet kun med en koffert i hånden, det de forlot ble konfiskert av landene de dro fra.  Mange av disse flyktningene ble boende i teltleirer i Israel i mange år - og det var jøder som flyktet fra vold, forfølgelse, og etnisk rensning i arabiske land i Midtøsten.  Flere av dem flyktet i smug fordi de hadde blitt fratatt pass og det var innført reiseforbud for jøder.

Jaget fra sine hjem
Til høyre ser du en oversikt over den dramatiske nedgangen i antall jøder i Midtøsten utenfor Israel.  Noen tror at dette skjedde kun fordi jødene hadde lyst til å bosette seg i den nyopprettede jødiske nasjonen Israel.  Men sannheten er at de fleste dro fordi de var utsatt for grov antisemittisme i sitt hjemland.  Husk at dette hadde vært disse menneskenes hjemland i generasjoner.  I Irak har det jødiske samfunn en 2.500 år lang historie.  Det jødiske samfunnet var etablert i Irak før både araberne og muslimene kom til landet.  Dette var deres hjem.  Når de forlot land i Midtøsten, så var det sine hjemland og det kjente de forlot.  Og de kom til et fremmed land når de ankom Israel.  Et fremmed land, som fremmede, uten inntekt eller bolig.  De måtte leve under kummerlige kår i teltleirer.  Det nyopprettede landet hadde på dette tidspunktet kun 600.000 innbyggere som da altså skulle ta hånd om en like stor flyktningstrøm fra nabolandene.

Hvorfor så taust om dette?
De siste teltleirene med flyktninger opphørte så sent som på 70-tallet.  Men i dag er flyktningene integrerte i samfunnet og ser ikke på seg selv som flyktninger, men israelere.  Landet Israel er bygget opp av flyktninger, og de som har kommet fra andre land i Midtøsten eller er etterkommere av disse flyktningene, utgjør i dag over halvparten av befolkningen i landet.  Disse 850.000 flyktningene etterlot seg store verdier i landene de forlot, både i form av eiendommer og oppsparte midler.  Men ingen synes det er særlig interessant å snakke om urett som ble begått mot jøder i Midtøsten, eller ha fokus på de jødiske flyktningene.  Det er taust om dette.

Andre flyktninger
Man tenker ofte på palestina-araberne når man snakker om flyktninger i konflikten mellom araberne og Israel.  Ifølge FN var det 720.000 arabiske flyktninger, altså betydelig færre enn de jødiske flyktningene.  Dette tallet er dessuten trolig alt for høyt siden man inkluderer personer som allerede bodde de stedene flyktningene ankom.  Disse flyktningene hadde mange arabiske land som kunne tatt imot dem, men som ikke ville ha sine brødre.  Et unntak var Jordan, som gav palestina-araberne statsborgerskap og rettigheter som borgere av Jordan.  Men fratok dem dette igjen noen år senere.  

En avgjørende forskjell mellom jødiske flyktninger og arabiske flyktninger, er at araberne ble garantert statsborgerskap og rettigheter i Israel hvis de valgte å bli i landet.  Mens jødene i arabiske land opplevde det motsatte.  Ca 20% av Israelske statsborgere er i dag arabere som ikke forlot landet, og deres etterkommere.  

Det har vært en sterk økning i antall arabere både innenfor og utenfor de internasjonalt anerkjente grensene for landet Israel.  I følge FN bodde det i underkant av 1,3 millioner arabere i dette området ved opprettelsen av staten Israel.  I dag bor det ca 6,5 millioner arabere i samme område.  Det bor altså 5 ganger så mange arabere i området i dag enn da staten ble opprettet.  Dette kan neppe kalles etnisk rensing.  Men de arabiske landene tømmes for jøder.

LES OGSÅ:
La Palestina-araberne få vende hjem
Tostatsløsning eller trestatsløsning?
Okkupert land - fra hvem?
Hjerte for palestinerne

 

2 kommentarer:

  1. Shalom! Takk for nyttig info om et "glemt" tema. Hvor har du hentet dine data fra?
    Hilsen Svein Erik

    SvarSlett
  2. Mine kilder er organisasjonen Hjelp Jødene Hjem, Miff og ikke minst Lyn Julius som har gjort et formidabelt arbeid på dette området. Hennes bok "Fordrivelsen" er nettopp utgitt i Norge. Sjekk ut her https://www.miff.no/produkt/fordrivelsen/

    SvarSlett