onsdag 18. desember 2019

Engler 3: Englenes oppgave


På Bibelens originalspråk heter engel ”maleak” på hebraisk og ”angelos” på gresk. Begge ordene betyr egentlig sendebud. Dette forteller oss noe om englenes oppgave som Guds sendebud.

Englene tjener Gud
Englene er altså først og fremst Guds tjenere. De tjener Gud i himmelen og utfører oppdrag for Herren. Gud bruker også sine engler for å oppfylle og virkeliggjøre sine løfter. Salme 103:20-21 viser oss hvordan englene er sterke helter som utfører Herrens befalinger. I tillegg til at de ærer og lovpriser Gud, har de også konkrete oppgaver og oppdrag for Ham. Åpenbaringen viser hvordan englene er med å utøve dommen over denne verden. Det er som Guds sendebud at englene har makt. Deres autoritet er knyttet til hvem som står bak og som har sendt dem ut.

Englene tjener mennesker
Jesus sier at de små alltid har en engel som står innfor Faderens ansikt i himmelen, Matteus 18:10. Det er engler som både taler vår sak hos Faderen, men også engler som beskytter og verner oss. Når vi ber til Gud, kan Han sende ut engler for å gi oss bønnesvar. Vi finner flere eksempler på dette i Bibelen. I 4. Mos 20:16 sender Gud ut sin engel som et svar på Israels rop om hjelp. Hebreerbrevet 1:14 viser oss at englene er tjenende ånder. De tjener Gud og Gud bruker dem til å betjene oss. Elia var nedbrutt av motløshet og ville dø, men en Herrens engel kom å styrket han, 1. Kongebok 19. De kan også vise oss vei, slik de gjorde i 2. Mosebok 23:20 og 32:34. I Det Nye Testamentet ser vi også hvordan Guds engler kom for å redde de troende ut av fengsel, Ap.gj. 5:19 og 12:7f.

Bekjemper ondskapen
Mange kristne synes at tanken om en åndskamp rundt våre liv er litt fremmed. At det skulle være onde krefter som vi ikke ser, eller ulike engler for den saks skyld. ”Vi trenger ikke englene i dag,” var det en som sa til meg, ”for vi har jo Den Hellige Ånd!” Men man skal ikke lese lenge i Bibelen før man støter på historier om disse Guds sendebud. Hvis vi tror på Bibelen, tror vi på både gode og onde åndskrefter.

I Salme 34:8 står det hvordan Herrens engel slår leir rundt oss. Vi kan angripes på mange måter. Som regel handler det om tanker og følelser som er vanskelig å forholde seg til. Noen ganger kan også disse tankene lede oss til handlinger som vi ikke skulle ha gjort. Det er en trygghet og vite at når angrep kommer, så har vi englebeskyttelse. Vi har engler som slår leir rundt oss.

I 2. Kongebok 6:14-17 står historien om hvordan Israel står overfor en mektig motstander. Arameerkongen hadde sendt sin hær mot Israelsfolket. De var overlegne i makt og styrke. Likevel sier profeten Elisja at Israel ikke skulle frykte ”Vær ikke redd. Det er flere med oss enn med dem!” Når Gud åpnet øynene til profetens tjener, fikk han se at hele fjellet var fullt av hester og vogner av ild. Herren hadde sendt sin hærskare for å beskytte sitt folk. Slik Han også gjør når ondskapens åndehær angriper oss i dag.

Redder oss fra fare
Den første historien fra Bibelen jeg vil trekke fram når det gjelder engler som hjelper oss i fare, er en historie fra Jesu liv. I Matteus 2:13 kan vi lese hvordan Josef fikk englebesøk mens han sov. Her blir han advart og bedt om å ta med seg Jesus og Maria til Egypt, fordi kong Herodes vil forsøke å drepe Jesus.

Tidligere har jeg nevnt hvordan Peter blir reddet fra fengslet i Ap.gj. 12:5-16. Et sannsynlig utfall på dette fengselsoppholdet ville vært dødsstraff for Peter. Han hadde blitt advart flere ganger før. Han hadde blitt fengslet tidligere også, og sluppet ut med advarsel om at fortsatt misjonsvirksomhet ville få konsekvenser. Dødsdommen over Stefanus hadde blitt gjennomført, og nå stod Peter for tur. Da kom en Herrens engel og førte ham ut av fengslet.

Paulus var i en lignende situasjon i Ap.gj. 27:22ff. Han er da på vei til Rom. Underveis blåser det opp til er fryktelig uvær, slik at mannskapet i båten blir alvorlig bekymret. Da viser en Herrens engel seg for Paulus. Han forteller at alle skal bli berget, både Paulus og alle de andre ombord. Her var nok mange engler i aksjon for å berge folket.

Dette sier Bibelen om hva englene gjør:
1. De lover Herren og utfører Hans ord og befalinger, Salme 103:20,
2. De gleder seg over mennesker som tar imot frelsen, Luk 15:7 +10
3. De tjener dem som skal arve frelsen, Hebr 1:14, Ap.gj. 12:8.
4. De kommer til menneskene med budskap fra Gud, Luk 1:11-13, Ap.gj. 8:26, 10:3-6, 27:23-24.
5. De utfører Guds hensikt og dom, Matt 13:41, 13:49-50, 24:31, Åp 7:1-2, 9:15, 15:1.
6. De gav Guds lov, Ap.gj. 7:53, Gal 3:19.
7. De betjente Jesus Kristus, Matt 4:11, Luk 22:43.
8. De kommer sammen med Jesus ved Hans andre komme, Matt 25:31-32, 2. Tess 1:7-8.
9. De er til stede når menigheten samles til gudstjeneste, 1. Kor 11:10.
10. De har stor interesse av guddommelige sannheter og lærer gjennom menighetens virksomhet, 1. Pet 1:12, Ef 3:10.

Les hele serien om engler:


1 kommentar: