tirsdag 13. november 2018

Fred på Gaza ?

Som en del av fredsavtalen med palestina-araberne på Gaza skulle alle jøder bort fra Gazastipen i bytte mot fred.  Når jødene var borte skulle angrep fra Gaza opphøre, var løftene. 

I 2005 ble de siste jødene flyttet med makt av Israelsk politi og militære.  Det var en smertefull prosess, siden mange av jødene ikke ønsket å forlate sine hjem og sitt arbeid nord på Gazastipen.  Men for Israelske myndigheter handlet dette om å oppfylle sin del av avtalen.  

Mer raketter
Det som skjedde umiddelbart etter tvansflyttingen av jødene, var at områdene som jødiske innbyggere hadde bygget opp med både boliger og ikke minst jordbruksområder, ble ødelagt og rakettrampene som skjøt raketter mot Israel ble flyttet nærmere grensen og dermed kunne nå flere av byene i det sørlige Israel.  

Hamas får penger med Israels godkjenning
Jeg forteller dette nå fordi vi er i en tilsvarende situasjon i dag.  De palestinske myndighetene på Vestbredden har nemlig nektet å utbetale store summer til Hamas i Gaza som bl.a. skal dekke lønn til statlige ansatte.  Etter en avtale mellom Hamas og Israel, skulle Israel tillate Qatar å sende inn penger til Hamas, mot at raketter og brannbomber fra Gaza mot Israel skulle opphøre.  For i mange måneder nå har det kommet både raketter og brannbomber inn i det sørlige Israel.  Brannbombene har ødelagt store områder.  Så istedet for å gjøre som mange politikere i Knesset har ønsket, nemlig rykke inn i Gaza som svar på måneder med angrep, gjør man en positiv vri.  Man hjelper istedet Hamas med den økonomiske situasjonen de har kommet i på grunn av konflikten med PLO.  Penger blir sendt inn til Hamas med Israels godkjenning sammen med nødhjelp.  Samlet verdi skal ha vært 15 mill. dollar.  Samtidig har Israel en mindre aksjon inne på Gaza av ukjent årsak. Trolig var man inne for å ødelegge navigasjonsutstyr som ble brukt for å gjøre raketter mer treffsikre når de sendes mot Israelske mål.

300 raketter på en dag
Svaret fra Hamas kom nesten umiddelbart.  I løpet av mandagen ble det sendt hele 300 raketter mot Israelske mål.  Rakettene rammer i all hovedsak sivile.  I flere av byene Israel har alarmen gått gjennom hele dagen.  Barn, unge og voksne har måttet søke ly i bomberom.  Slik besvares altså Israels velvilje og forsøk på å bidra i en vanskelig situasjon for befolkningen på Gaza.  Problemet er at mange opplever dette som et fast mønster.  Dersom Israel er ettergivende og ikke svarer umiddelbart på angrep, vil man bare utsettes for større og kraftigere angrep.  Det er derfor nå forståelig at Israel ikke lengre kan akseptere det massive angrepet fra Gaza, og har satt inn militære aksjoner for å sette en stopper for mange måneder med terrorangrep.  

Å forstå situasjonen
For å få en enkel innføring i situasjonen i Midtøsten, anbefaler jeg boken "Derfor støtter vi Israel" (bildet ovenfor).  Den kan du få tak i på www.frihet.no  Verken Israel eller Gaza er tjent med slike konflikter som vi ser i dag.  Før Hamas overtok makten på Gaza og før rakettangrepene startet, var det mye aktivitet og lite kontroll på grensen mellom Israel og Gaza. At grensene stenges når man angripes med selvmordsbombere, kidnappere, drap og raketter, er noe alle kan forstå.  Heller ikke Norge ville finne seg i slikt uten å sette inn ulike tiltak. 

Noen har sagt at det kan bli fred i et øyeblikk i forholdet mellom Israel og palestina-araberne.  Den dagen palestina-araberne legger ned sine våpen, blir det fred.  Den dagen Israel legger ned sine våpen, blir de utslettet.  Eller som en kjent israelsk politiker sa det; Ikke før palestina-araberne elsker sine barn høyere enn de hater jøder vil det bli fred.

Her er flere artikler som vil gi deg et innsyn i problematikken vi står overfor i Midtøsten.  Klikk på overskriftene nedenfor for å lese artikkelen:

Forsoning i Midtøsten
La palestina-araberne få vende hjem
Verdens mest forfulgte og trakasserte folkegruppe
100 år siden Balfourerklæringen 
Jødeforfølgelsen i vår tid
Okkupert land - fra hvem?
Hva så Nansen som Lillehammer ikke ser?
Trondheim boikotter Israel - Lykke til!
Mister FN sin legitimitet? 
Staten Palestina ble etablert i 1923
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar