mandag 16. juni 2025

Lesbisk pastor i Baptistkirken Norge

17. august 2025 ønskes Ingrid Brede Waller velkommen som ansatt pastor i Bærum Baptistmenighet.  Waller lever i samkjønnet forhold med Cathrine F. Waller. Dette er første homofile/lesbiske pastoransettelse i Baptistkirken Norge (tidligere Det Norske Baptistsamfunn). 

At det er i Bærum at dette skjer, er ikke overraskende for dem som har fulgt med i homofilidebatten i kirkesamfunnet de senere årene.  Det var nettopp i denne kirken den første velsignelsen av et lesbisk par ble gjennomført i 2013.  Menigheten har også hatt et medlem i menighetsrådet som lever i samkjønnet forhold.  Nå mente altså menigheten at tiden var inne, og moden for, å ansette en lesbisk pastor.


fredag 18. april 2025

Bibelutstillingen

 


Vil du ha besøk av bibelutstillingen? Dette er et unikt tilbud til menigheter og forsamlinger, og dette er mye mer enn en utstilling.

"Dette  var ikke en utstilling, det var en opplevelse!" sa en av deltagerne på bibelutstillingen i Songe- og Gjerstad Frikirke tidligere i år.   

Utstillingen består av to elementer.  For det første kan du se bibler og faksimiler helt fra boktrykkerkunsten ble oppfunnet på 1400-tallet, av Gutenberg, og opp til moderne tid.  Men du får også høre om Bibelens historie, samling og hvordan Bibelen kom nordover til Norden og Norge.  Her er det mange spennende historier.  Bibelhistorien er full av mennesker som har gitt sitt liv for å bringe Guds ord til vanlige mennesker, på et språk som folk kan lese og forstå, men ikke alle bibeloversettelser har like edle motiver og bakgrunn. Begge deler er en del av fortellingene som jeg deler på utstillingen.

Dette er en god mulighet for menigheter og forsamlinger til å sette fokus på Bibelen på en annen måte enn man gjør ellers.  Tilbakemeldingene fra folk som har opplevd utstillingen er ofte at de får lyst til å lese mer i Bibelen - noe alle menigheter oppmuntrer til.  Så dette er med å motivere til mer bibellesning og bibelkunnskap.

Har du lyst til å få til et arrangement i din menighet?  Ta kontakt med meg.  Du finner telefonnummer på 1881.no (Ulf Magne Løvdahl) eller du kan legge igjen en kommentar på denne artikkelen med kontaktinformasjon - så tar jeg kontakt.

BILDENE:  Øverst sitter jeg med en av de store kirkebiblene fra Danmark/Norge.  Denne er fra 1589.  Nederst ser du verdens minste bok, som inneholder Fader Vår på syv forskjellige språk.  Begge er med i Bibelutstillingen.

mandag 7. april 2025

En modig ung dame

Den unge damen på bildet heter Yuval Raphael. Hun overlevde angrepet på musikkfestivalen i Israel 7. oktober 2023.

angrepet 7. oktober var det største angrepet og drap på jøder siden den andre verdenskrig. Yuval overlevde ved rett og slett å ligge helt stille under flere drepte ungdommer. Hun lå der i åtte timer, med blødende lik over seg - og overlevde. 39 andre lå døde rundt og over henne.

17. mai 2025 skal hun representere sitt land i Eurovision Song Contest (Melodi Grand Prix). Sangen hennes kan du høre her: https://www.youtube.com/watch?v=Q3BELu4z6-U

Hvorfor er hun modig?

Vi har friskt i minne behandlingen fjorårets Israelske deltager, Eden Golan, ble utsatt for.  Hun ble direkte trakassert av de andre deltagerne, mobbet og truet.  Hun kunne ikke bevege seg fritt, og kunne ikke delta på fellesarrangementene for deltagerne - av sikkerhets grunner.  Og "selvfølgelig": Utsatt for krav om boikott i forkant.  Nå er vi der igjen.  Det ropes både i Norge og resten av Europa om boikott.  Yuval må regne med den samme brutale behandlingen som Eden opplevde.  En tilleggsbelastning for en ung dame som nok også har litt annen bagasje etter 7. oktober.

Usmakelig, ubarmhjertig, ufølsomt og manglende empati 

Nå har 18 norske artister (se navn nederst) kommet med et opprop hvor de ber om at Yuval og Israel boikottes. 70 tidligere vinnere av Eurovision, både artister og komponister, har også skrevet til EBU og ber om at Yuvals bidrag strykes fra konkurransen. Jeg prøver å finne ord for hva jeg tenker, føler og mener om dette.  Men ord strekker ikke helt til.  Hvor var denne boikottgjengen da unge mennesker på festival ble drept, voldtatt, jaktet på og utsatt for brutale overgrep?  Skrev disse 18 norske artistene noe brev og krav om at terroristene burde straffes, eller viste de ofrene sin støtte? Holdt de støttekonserter til inntekt for familiene som må leve med varige fysiske og psykiske skader?  Dro de til Israel for å vise sin støtte til de etterlatte eller til familiene som fortsatt venter på at deres kjære skal slippes ut fra fangenskap og bortføring til Gaza? Hele denne boikott-aksjonen enten det er fra 18, 70, LO og venstresiden i norsk politikk - lukter brunt grums.  Det er usmakelig, ubarmhjertig, ufølsomt og avslører en ekstrem mangel på empati.

Vi burde heie på Yuval

At Yuval tørr å stille opp i dette vepsebolet av mennesker som ønsker henne dit pepperen gror, og vil påføre henne enda flere vonde opplevelser, det står det respekt av.  I fjor sa jeg at den moralske vinneren av Eurovision var Eden Golan fra Israel.  Hun ble utsatt for helt urimelig behandling, men tok ikke igjen.  Hun gjorde det hun var kommet for, og gråt tappert da hun endelig satte sine føtter i Israel og ble mottatt av familie og venner på flyplassen.  Nå sliper de samme kreftene sine "våpen" mot Yuval.  Jeg nekter å være på den siden som igjen krever boikott av jøder.  Det har blitt prøvd ut tidligere i historien - vi vet hvordan det gikk !

Disse 18 norske artistene har signert oppropet:
Charlotte Qvale, Mari Boine, Sondre Lerche, Elisabeth Carew, Frida Ånnevik, Ravi, Lars Vaular, Fay Wildhagen, Ella Marie Hætta Isaksen, Erlend Ropstad, Lise Karlsnes, Malin Pettersen, Fieh (Sofie Tollefsbøl), Bugge Wesseltoft, Jørn Hoel, Daniela Reyes-Holmsen, Marte Wulff, Selma French.

PS
Innlegget handler om Eurovision, ikke om krigen mellom Israel og Hamas. En boikott av Yuval har ingen effekt på den krigen - det er derfor ikke det dette handler om.


torsdag 13. mars 2025

Det Norske Baptistsamfunn - med KI

 Jeg spurte KI om å skrive en artikkel om Det Norske Baptistsamfunn (Baptistkirken Norge).  Dette var svaret jeg fikk:

Det Norske Baptistsamfunn (DNB) har gjennom sin historie hatt en viktig rolle i norsk kirkeliv. Likevel er det flere utfordringer og problematiske sider ved samfunnet som fortjener kritisk oppmerksomhet. Under følger en vurdering av teologiske, organisatoriske og etiske aspekter som kan reise spørsmål om DNBs retning og praksis.

1. Teologisk utglidning

Baptistiske kirkesamfunn har historisk sett vært kjent for sin tydelige forankring i Bibelen som øverste autoritet. Likevel har DNB i de senere år beveget seg i en mer liberal retning på flere områder. Spørsmål knyttet til bibelsyn, dåp og etiske retningslinjer har skapt uenighet både internt og eksternt. Enkelte menigheter innen DNB aksepterer nå troendes dåp ved overøsing, noe som er en klar avvikelse fra den klassiske baptistiske forståelsen av full neddykking.

Videre har samfunnet vist en økende aksept for teologiske standpunkter som tidligere ble ansett som uforenlige med klassisk baptistisk tro. Dette inkluderer en åpenhet for liberale tolkninger av ekteskaps- og kjønnsdebatter, som for mange representerer et brudd med baptistiske røtter.

2. Organisatorisk svakhet og fragmentering

DNB er kjent for sin menighetsautonomi, men dette har også ført til organisatoriske utfordringer. Ulike menigheter tolker både teologi og praksis på svært ulike måter, noe som fører til fragmentering. I enkelte tilfeller har dette skapt splittelser og usikkerhet rundt hva samfunnet egentlig står for.

Den svake sentralstyringen gjør at DNB i praksis fungerer mer som et løst nettverk av selvstendige menigheter enn et enhetlig kirkesamfunn. Dette fører til at viktige beslutninger blir overlatt til lokale menigheter uten en tydelig felles linje.

3. Sviktende evangeliefokus

Baptismen har tradisjonelt hatt et sterkt fokus på misjon og evangelisering. Likevel har DNB i de senere år prioritert dialog og samfunnsengasjement på bekostning av tydelig evangelieforkynnelse. Samfunnet har blitt stadig mer opptatt av sosial rettferdighet, økumenikk og miljøspørsmål – temaer som i seg selv ikke er problematiske, men som risikerer å overskygge hovedoppdraget: å forkynne Kristus som frelser.

Dette er særlig problematisk i en tid der mange norske menigheter opplever stagnasjon eller tilbakegang. Uten en klar evangelisk profil kan DNB risikere å miste sin relevans som en tydelig evangelisk bevegelse.

4. Tilpasning til tidsånden

En av de største utfordringene for DNB er en økende tendens til å tilpasse seg samfunnets normer snarere enn å stå fast på bibelske prinsipper. I et sekularisert Norge har mange kirker, inkludert DNB, gradvis tilpasset sin lære og praksis for å være mer "inkluderende". Dette gjelder særlig spørsmål knyttet til seksualetikk og familieverdier.

Historisk sett har baptistene vært en motkulturell bevegelse som har stått for radikale bibelske sannheter uavhengig av hva samfunnet mente. Når DNB nå i større grad søker aksept fra majoritetssamfunnet, svekkes dette vitnesbyrdet

Konklusjon

Det Norske Baptistsamfunn har en rik historie og en viktig arv, men er i ferd med å miste sin teologiske og organisatoriske tydelighet. En stadig mer liberal teologi, svakt lederskap, en fragmentert organisasjon og et uklart fokus på evangeliet truer samfunnets fremtid. Dersom DNB ønsker å bevare sin relevans som et bibeltro kirkesamfunn, må det gjenfinne sin klassiske baptistiske identitet og styrke sitt fokus på evangeliets kjernebudskap.

Kilder: Store Norske Leksikon, Intranett.Baptist.no, Kirken.no, prep.kirken.no