tirsdag 17. desember 2019

Engler 2: Forskjellige engler


Det er bare to, kanskje tre, av englene vi får oppgitt navn på i Bibelen. Dette er erkeengelen Mikael og engelen Gabriel. I tillegg til disse to, omtaler også Guds ord en engel som fremstår som leder for en gruppe engler som gjorde opprør og falt, og som i dag fremstår som Guds fiende. Oversatt til norsk blir hans navn ”Lysbringer,” på latin omtales han som ”Lucifer.”

Det at det finnes falne engler gjør det problematisk når mennesker selv søker kontakt med englene. Dette fordi man vet ikke hvem man får kontakt med, og Bibelen sier at Satan kan skape seg om til en lysets engel, 2. Kor 11:14. Man risikerer med andre ord at man får kontakt med onde krefter.

2 hovedgrupper, 10 undergrupper
Det er altså to hovedgrupper av englene; Guds engler og de falne englene. Guds engler er også oppdelt i grupper eller rang. Evangelisten Billy Graham mener å finne ti slike grupper basert på Rom 8:37 og Kol 1:16. Han innrømmer selv at dette er en usikker liste. Det kan finnes flere, som ikke er omtalt i Bibelen, eller det kan også hende at noen av disse gruppene går litt over i hverandre. De ti gruppene er: Erkeengel, engler, serafer, kjeruber, makter, myndigheter, krefter, troner, velder og herredømmer.

Erkeengel Mikael
Det omtales kun en erkeengel i Bibelen, dette er Mikael. Han er en leder eller den fremste blant englene. I Daniel 12 er Mikael den store fyrste som verner om Israels folk. I Daniel 10 er han lederen for Herrens hær, som bekjemper onde fyrster som står Gud i mot. I Åpenbaringen ser vi igjen hvordan han leder kampen mot satan og hans åndehær.

Engelen Gabriel
Engelen Gabriel har en annen funksjon. De gangene han er omtalt i Bibelen, så er det for å fortelle om fremtidige hendelser. I Daniel 8 og 9 forteller han om endetiden til profeten Daniel. I Lukas 1 forteller han om fremtiden for Maria. Noen har ment at også Gabriel er en erkeengel, men Bibelen omtaler ham som en Herrens engel.

Kjeruber
Når det gjelder Lucifer må han ha hatt en spesiell posisjon, siden han omtales som en salvet kjerub, Esekiel 28:14. Han var neppe noen erkeengel, men en leder for kjerubene før sitt fall. Det vi vet om kjerubene er at de fremstilles med stor makt og styrke. De var avbildet både på paktens ark, i Tabernaklet og i Salomos tempel. De har vinger, hender og føtter. Kjerubene fremstilles som voktere under Guds trone. Både kjerubene og serafene lever i en uavbrutt forherligelse av Gud. De gir alltid Gud ære og pris. Kjerubene er beskrevet flere steder, særlig i Esekiel, se Es 9:3, 10:4, 10:18.

Serafer
Serafene er kun omtalt i Jesaja 6 og deres tjeneste er direkte knyttet til Guds trone, hvor de lovpriser og ærer Gud. Jesaja opplever at en av serafene også renser hans munn og tar bort hans synd, slik at han kan stå i Guds nærhet. Esekiels beskrivelse av de fire livsvesener ligner på beskrivelsen av serafene, selv om han ikke bruker betegnelsen seraf, Esekiel 1. Når vi leser om serafene og kjerubene, får vi et lite innblikk i den herlighet og lovprisning av Gud som pågår kontinuerlig i himmelen.

Engler
I tillegg til disse som er nevnt ovenfor, finner vi altså en rekke beskrivelser i Bibelen av engler som er utsendt fra Gud til mennesker for å hjelpe oss eller som deler et budskap fra herren med oss mennesker. Noen ganger kommer de fysisk til et menneske, andre ganger i drømmer.

Les hele serien om engler:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar