tirsdag 1. august 2017

Likkledet i Torino

I Johannes Døperens katedral i Torino, Italia, befinner det seg et drøyt fire meter langt tøystykke av lin med et merkelig avtrykk av en mannskropp med merker etter sår og blod på hendene, hodet og høyre side av kroppen.  Nyere forskning viser også at blodet er fra et torturoffer.  

Linkledet har vært omstridt fra første stund.  Mange mener bestemt at dette er det linkledet som Jesus ble svøpt i etter korsfestelsen, og at avtrykket har kommet i forbindelse med den kraft som oppreiste Ham fra de døde.  Andre er betydelig mer skeptiske til denne tanken.  

Et malt bilde?
Allerede da likkledet ble kjent på 1300-tallet skrev biskopen som informerte Paven i Rom om kledet at dette var en forfalskning.  Han hadde snakket med maleren som hadde malt bildet på kledet, skrev han. Moderne undersøkelser viser imidlertid at dette ikke er et malt bilde, men heller et mysterium.  Man er heller ikke sikker på om det er det samme kledet som biskopen beskriver i sitt brev til paven, som det kledet man har i Torino.  Et annet viktig moment i dette er at avtrykket på kledet er et "negativ" slik vi så på filmruller før vi fikk digitale kameraer.  Problemet med dette er at ingen kjente til slike ting på den tiden likkledet må ha blitt til. Det er derfor vanskelig å forestille seg at det skulle vært laget av en kunstner.

Frø fra Midtøsten
Likkledet skiftet eier flere ganger og det var først i 1578 at det endte opp i Torino. Det har vært gjenstand for mange vitenskapelige undersøkelser.  Man har bl.a. funnet spor av frø fra Midtøsten og daterer det tilbake til omtrent tiden hvor Jesus levde (man har også forskere som har konkludert annerledes).  Analyser av tekstilet viser også at det stemmer med tekstiler som ble benyttet i Israel på denne tiden. Noen konkluderer med at dette muligens er Jesu likklede, mens andre kommer til andre konklusjoner.  Diskusjonen vil nok fortsette.

Et torturoffer
De siste undersøkelser viser imidlertid at den som har vært svøpt i dette linkledet har gjennomgått store fysiske lidelser.  Professor Giulio Fanti var en del av forskerteamet som nylig undersøkte likkledet igjen.  Han tar avstand fra tanken om at likkledet er malt.  De har bl.a. undersøkt nanopartikler i kledet, og funnet ekte blod fra et menneske. I partiklene finner man høye nivåer av kreatinin og ferritinnin, noe som tilsier en voldsom død. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar