Det sies igjen og igjen, i nyhetssendinger på TV, i diskusjoner, i avisartikler og samtaler. "Israel bryter folkeretten!" Men er det sant?
Man kan være enig eller uenig i hva Israel gjør eller ikke gjør, men når man velger å bruke et juridisk begrep, kan man ikke selv velge hva dette begrepet inneholder. Man kan ikke si at det vi ikke liker er et brudd på folkeretten. Det må faktisk være et brudd på folkerettens retningslinjer og vedtak.
Hva danner folkerett?
Dersom generalforsamlingen i FN gjør et vedtak mot Israel, så vil ikke et brudd på dette vedtaket være definert som et brudd på folkeretten. For at noe skal være folkerett, må det være behandlet i sikkerhetsrådet etter kapittel 6 i FN-pakten. Det er altså disse vedtak som danner grunnlag for folkerett.
Nei, Israel bryter ikke folkeretten
Overraskende for noen, kanskje, at ingen av vedtakene som er fattet mot Israel, er vedtatt etter kapittel 6. Alle vedtak sikkerhetsrådet har vedtatt er etter kapittel 7 i FN-pakten. Det innebærer at de ikke danner folkerett.
Konklusjonen er at Israel ikke bryter folkeretten, uansett hva Palestinakomiteen, politikere og journalister påstår. Folkerett er et juridisk begrep og innholdet er klart definert i FN-pakten. (Foto fra Betlehem, UML)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar