lørdag 9. november 2019

Krystallnatten

Natten mellom 9. og 10. november i 1938 skjedde det som i ettertid skulle få navnet "Krystallnatten".  Egentlig et vakkert navn på en grov ugjerning.  Hendelsene denne natten blir markert mange steder hvert år, både i Norge og ellers i Europa.  

Av mange regnes denne dagen som starten på jødeforfølgelsen i Hitlers Tyskland.  Det er nok ikke helt riktig.  Det hadde vært mye trakassering, forfølgelse og ubehag i Tyskland og ellers i Europa lenge før dette.  Likevel var dette noe annet, og det varslet i aller høyeste grad en dramatisk opptrapping av jødehatet og jødeforfølgelsen, noe som senere skulle resultere i drap på 6 millioner jøder.  En ekstrem ondskap, som også nordmenn var engasjert i. 

Hva skjedde?
Det begynte allerede 8. november med det som myndighetene forsøkte å fremstille som et folkelig raseri mot jødene i landet.  Etter hvert ble det stadig mer tydelig at dette var regisert og organisert av sentrale naziledere.  Det er ingen tvil om at det var naziorganisasjoner som stod bak, og det toppet seg altså natten mellom 9. og 10. november.  I løpet av disse dagene ble 7.500 jødiske forretninger og boliger ødelagt.  Mer enn 1.400 synagoger og forsamlingssteder ble rasert.  Det samme ble flere tusen jødiske gravsteder.  Både tysk politi og brannvesen stod som tilskuere uten å foreta seg noe, mens synagoger og jødiske hjem brant ned. Offisielt ble rundt 90 jøder drept, men tallet er trolig langt høyere.  

De materielle skadene var på flere hundre millioner tyske riksmark. De nazistiske styresmaktene gav i etterkant de tyske jødene skylden for å ha forårsaket ødeleggelsene. Derfor ble de dømt til å betale en bot på rundt én milliard riksmark til den tyske staten som oppreisning for de materielle skadene. I etterkant av disse hendelsene ble også 26.000 jødiske menn arrestert og sendt i konsentrasjonsleirer.  Det skulle bli langt flere i årene fremover.

Hvorfor dette tidspunktet?
I årene før 1938 hadde tyske myndigheter strammet inn lovverket i forhold til den jødiske befolkningen.  I 1935 vedtok man tre lover, hvor to av dem hadde direkte betydning for jødene i landet. En av disse lovene gjorde jøder statsløse, siden man måtte ha tyskt eller tysk beslektet blod for å være statsborger i Tyskland. En annen lov forbød all ekteskapelig og ikke-ekteskapelig forbindelse mellom jøder og arier.  Den tredje av de såkalte Nürnberg-lovene var loven som bestemte at hakekorsflagget nå skulle være eneste riksflagg. Videre ble det utferdiget over 2.000 anti-jødiske lover og forordninger som skulle få jøder ut av landet og gjøre Tyskland "judenrein" - jøderent.  

Mange jøder ble også deportert til andre land, i hovedsak Polen.  Blant disse var familien Grynszpan.  De ble kastet ut av sitt hjem, eiendeler ble konfiskert og man konfiskerte også familiens butikk. Den 17 år gamle Herschel Grynszpan bodde på dette tidspunkt hos sin onkel i Frankrike. Han fikk informasjon om det som hadde skjedd 7. november 1938 og i bunnløs fortvilelse over nyhetene om sin familie oppsøkte han det tyske ambassaden i Paris hvor han skjøt en tredjesekretær. Etter dette ble den unge gutten arrestert og satt i fransk fengsel til tyskerne hærtok landet halvannet år senere. Da ble han sendt til Sachsenhausen. Hans videre skjebne er uklar.

Dette drapet i Frankrike passet godt inn i nazistenes propaganda og ønske om å utrydde jødene fra landet.  Det ble et påskudd til å iverksette planlagte aksjoner mot Tysklands jødiske befolkning.  Nå skulle en hel folkegruppe lide og straffes for denne ungguttens attentat i Frankrike.

Hvorfor "Krystall-natt"?
Det er flere historiske vitnesbyrd om at det var Hitler selv som stod bak pogromene, og at det også var Hitler som hadde gitt Joseph Goebbels ordre om å sette i gang aksjonene. Utenfor knuste jødiske forretninger ble det hengt opp plakater med teksten: «Vår Fører! Fri oss fra jødeplagen!». 

I gatene lå det knust glass fra alle dører og vinduer nazi-pøbelen hadde slått i stykker i jødiske forretninger.  Med øks, køller og jernstenger hadde de gått løs på jødiske eiendommer. Det lå strødd av varer utover gatene. Knuste speilglassruter ga inntrykk av knust krystall - derav "Krystallnatten." 

Historien gjentar seg
På mange måter ser vi at det som ledet opp til jødeforfølgelsene i Tyskland og Europa på 30- og 40-tallet gjentar seg i vår tid.  Jøder utsettes igjen for trakassering, forfølgelse, løgn, desinformasjon og vold.  Barn av norske jøder mobbes i barnehage og skole fordi de er jøder.  Det er innført sikkerhetstiltak i forbindelse med synagogene både i Trondheim og Oslo.  Jøder over hele Europa føler usikkerhet for fremtiden.  Og politikerne fyrer opp under antisemittismen gjennom sitt engasjement mot den eneste jødiske staten i verden.  Man krever til og med at det jødiske kjerneområdet Judea og Samaria skal være "judenrein" - jøderent.  Det skal ikke bo jøder i dette området, sier også norske politikere.  De nekter til og med å kalle området for Judea og Samaria, men velger å bruke betegnelsen som Jordan gav landområdet da de okkuperte det i perioden 1950 til 1967 - nemlig Vestbredden. Et område som ifølge internasjonal rett, vedtatt av folkeforbundet, tilhører den jødiske nasjonalstaten.

Det er skremmende at man ikke ser at historien er i ferd med å gjenta seg.  Derfor er det viktig at Krystallnatten markeres, og at mennesker av alle politiske oppfatninger og religiøs tro, står opp mot den grove antisemittismen og antisionismen vi ser spre seg i dag.  Vi aksepterer det ikke!

Les gjerne også:
Tostatsløsning eller trestatsløsning?
Staten Palestina ble etablert i 1923
Boikott Eurovision Song Contest i Tel Aviv
Jødeforfølgelsen i vår tid
Okkupert land - fra hvem?
Verdens mest forfulgte og trakasserte folkegruppe
La Palestina-Araberne få vende hjem

Kilde: Store norske leksikon og Ragnar Larsen MIFF

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar