fredag 5. mai 2017

Okkupert land - fra hvem?

Uttrykket "Fake news" har blitt kjent for de fleste siste året.  Falske nyheter, eller gjerne løgn og bevisst feilinformasjon, har blitt benyttet i ulike sammenhenger.  Vi har forsåvidt blitt vant til at det forekommer ofte i diskusjoner om Midtøsten.

I dag ville jeg bare si noe om uttrykket "okkupert land" som stadig benyttes om Judea og Samaria i Israel.  Samme området kalles også "Vestbredden," siden det ligger på vestsiden av Jordanelva. Les gårsdagens artikkel om hvordan Frithjof Nansen var med å avsette dette området til et jødisk nasjonalhjem. 

For å kunne betegne et område som okkupert, kreves det at man først kan bevise at området har vært under nasjonalt styre av dem man hevder det er okkupert fra.  Det vil si at det skal ha vært en nasjon eller en del av en nasjon som har blitt okkupert av en okkupasjonsmakt.  Som eksempel kan vi nevne at Russland har okkupert Krimhalvøya.  Dette er en del av den selvstendige nasjonen Ukraina. Så når man benytter uttrykket "okkupert land" om Judea og Samaria, så man man altså først si noe om hvem det er okkupert fra og deretter når dette var en nasjon som ble okkupert.

I debatten om Israel hevdes det at dette landområdet (og gjerne hele Israel) er okkupert fra "Palestinerne."  La meg da først få forklare ordet "palestiner."  Det vi i dag kaller for palestinere er arabere bosatt i, eller etterkommer av personer bosatt i, Israel. (Mange av dagens israelske arabere vil reservere seg mot uttrykket "palestiner" fordi de opplever dette som politisk brukt av dem som ønsker en palestinsk stat, noe mange israelske arabere ikke ønsker).I tidligere tider var palestiner benevnelsen på alle som var bosatt i dette området, også jøder.  I gamle bibler vil du også se hvordan landet Israel omtales som Palestina.  Dette var navnet som ble benyttet på dette området i mange år.  Jødene, så vel som araberne, var "palestinere."  Men slik benyttes altså ikke begrepet i dag.

Landet hevdes altså å være okkupert fra palestinerne.  Men når var dette et land eller en nasjon av palestina-arabere?  Vi vet godt hvem som har hatt kontrollen over dette området gjennom historien.  La meg kort presentere de siste århundrene:

1948 -  Israel og delvis FN i en periode
1918 - 1948 Britisk mandatområdet
1516 - 1918 Det ottomanske riket (tyrkerne)
1291 - 1516 Mamelukkene 
1099 - 1291 Korsfarerne

Nedenfor gjør jeg listen lengre, så hvis du vil se hvem som har styrt det landområdet vi i dag kaller Israel, så se neders i artikkelen.  Araberne har også hatt herredømme over landområdet, men det har aldri vært en palestinsk stat.  Så derfor kan man heller ikke bruke utrykket "okkupert land" om dette området.  I beste fall er dette feilinformasjon, i verste fall er det direkte løgn og en del av jødehatet som vi ser blomstrer over store deler av verden.

Før korsfarerne har landet blitt styrt av:
1072 - 1096 Seldsjukkene
637 - 1072  Muslims styre under en kalif
70 f.Kr. - 637 e.Kr. Jødisk styre under romersk og bysantinsk suverenitet
143 - 70 f.Kr. Jødene, Hasmoneerne og deres etterkommere
168 - 143 f.Kr. Jødene, Makkabeertiden
538 - 168 f.Kr. Jødisk selvstyre under persisk og assyrisk kontroll
586 - 538 f.Kr. Babylonsk styre
1360 - 580 f.Kr. Jødene / det bibelske Israel

Andre aktuelle artikler:
Boikott av landet som løser verdens behov.
Trondheim boikotter Israel - lykke til!
Staten Palestina ble opprettet i 1923
Hjerte for palestinerne
Utslettelse av jødene/Israel

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar