Etter tidenes skitneste valgkamp i USA (sett fra Norge) har resultatet kommet, og det overrasket mange både i USA og resten av verden. Men la oss se litt på noen mer prinsippielle tanker.
Det republikanske partiet er det partiet i USA som har kjempet mest for de kristne verdier. Etter valget har de fått både presidenten og flertall i senatet og representantenes hus. For republikanerne er det selvfølgelig viktig. De kan da få gjennomført sin politikk uten støtte fra demokratene, under den forutsetning at de er enige seg imellom. Dette innebærer at abortloven ikke blir liberalisert. Clinton har gitt uttrykk for at hun ville gjøre abort lovlig helt frem til 9. måned. Republikanerne (og Trump) sier i hovedsak nei til kvinnebestemt abort. Republikanerne har også tradisjonelt stått for en større personlig frihet og mindre kontroll fra myndighetene over enkeltpersoner og trossamfunn. Trumps visepresident er da også en aktiv konservativ kristen. De neste fire årene skal det utnevnes flere nye høyesterettsdommere. I USA har disse større innflytelse på plolitikken enn i Norge. Dette betyr at man trolig vil få flere nye kristenkonservative dommere i årene som kommer. I dag har de liberale dommerne en stemmes overvekt i kollegiet av høyesterettsdommere. Dette er noe som vil få langvarige virkninger på det Amerikanske samfunn. Mange mener at dette er langt viktigere enn hvem som blir president.
Presidentkanidaten republikanerne valgte dette året er det vel mange som har ristet på hodet av. Men i dag har han forsøkt å rekke ut en hånd til alle dem som ikke stemte på ham, slik det forventes av en president. Det var en helt annen tone i hans tale til folket i dag. Han gav også Hillary Clinton ros og takk for hennes innsats i valgkampen. For mange av oss var dette nye toner. For dem som fortsatt er bekymret: Han styrer ikke landet alene. Fra Russland kommer det betinget positiv respons. Der har man uttrykt at man håper dette innebærer at dialog blir lettere med den nye presidenten. Det vil tiden vise.
Det er kanskje ikke så godt kjent i Norge at nåværende president, som fikk fredsprisen kort tid etter at han begynte i stillingen, er en av de presidenter som har vært engasjert i flest kriger. Dette forteller kanskje noe om media i Norge. Trump har gitt uttrykk for at man ikke bør engasjere seg så sterkt i de mange konflikter rundt om i verden. Noen vil synes det er et positivt trekk ved den kommende presidenten.
Vel, ingen av oss vet noe om fremtidens politikk. Om fremtiden generelt vet vi mye, de av oss som leser Bibelen. Vi vet hvordan det går til slutt vi som har lest bakerst i Boka.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar