torsdag 25. mai 2017

Hvorfor er Kristi himmelfartsdag noe å feire?

Mange sliter med å forstå betydningen av de kristne høytidsdagene.  Selv enkelte kristne vet ikke hvorfor Kristi himmelfartsdag er noe å feire.  De fleste har nok likevel forstått at denne dagen er til minne om dagen da Jesus Kristus dro til himmelen.  Det framgår vel også tydelig av navnet dagen har fått.

Men hvorfor er dette en viktig dag?  Er det ikke bare dagen hvor alt var fullført og Jesus kunne reise hjem igjen til himmelen hvor Han kom fra?  Er det noe annet som er viktig med denne dagen?  Hadde det ikke bare vært en fordel om Han ikke hadde reist til himmelen, men blitt igjen her nede så vi kunne sett Ham ansikt til ansikt?  Kanskje det var en ulempe at Han dro til himmelen?  

Hvorfor var det nødvendig?
Fra oppstandelsen på første påskedag og frem til Kristi himmelfartsdag hadde Jesus vært sammen med sine disipler i 40 dager.  Han hadde vist seg for over 500 mennesker, og Han hadde undervist om ting disiplene ikke hadde forstått tidligere.  Så disse 40 dagene var viktige for at Jesu etterfølgere skulle se og forstå at Jesus hadde beseiret synd og død.  

Men hvem kunne se og oppleve Jesus på denne tiden? Det var selvfølgelig bare dem som var i Hans nærhet.  Folk andre steder i verden hadde ikke den muligheten.  Dessuten kunne Jesus bare hjelpe dem som var der Han var.  Når Han var i Jerusalem, merket ikke folket i Galilea Hans nærvær og kraft.  Guds tanke var at alle mennesker skulle få muligheten til å ha fellesskap med Jesus - ikke bare dem som var fysisk i Hans nærhet.  Og Han hadde en plan for hvordan dette måtte gjøres.

Faderens løfte
Hovedhensikten med at Jesus dro til himmelen var for å oppfylle Faderens løfte.  Jesus forklarer for sine disipler at Han måtte reise til himmelen for å sende dem sin Ånd.  Uten Kristi himmelfartsdag ville vi altså ikke hatt Guds Ånd - Faderens løfte - på denne jorden slik vi har i dag.  Han ville vært tilstede slik Han er i sitt skaperverk, men ikke i de troendes liv og hjerter slik Han kom på pinsedagen.  Er det noe å feire?  Ja, for det er ved Guds Ånd vi har fellesskapet med Jesus Kristus.  Det er Guds Ånd som overbeviser om synd, rettferdighet og dom.  Guds Ånd underviser oss og leder mennesker til frelsen i Jesus Kristus.  Er dette viktig? Vi er ved det mest grunnleggende i den kristne tro. 

Forbereder himmelen for nye borgere
Jesus sier også at det er nødvendig at Han drar til himmelen for å forberede et sted for oss som tror.  Uten Kristi himmelfartsdag ville det altså ikke bli mulig for oss troende å komme til et forberedt sted i himmelen.  Er det viktig?  Jeg tror de fleste vil si at dette er noe å glede seg over. I vanskelige tider har løftet om himmelen vært med å holde mennesker oppe og gitt dem håp og trygghet. 

Løftet om å komme igjen
Men Jesus gir også sine disipler et løfte denne dagen, løftet om at Han skal komme igjen. Når Han er ferdig med forberedelsene i himmelen, skal Han komme tilbake og hente oss til seg.  På samme måte som han dro til himmelen vil Han en dag komme tilbake, sa englene til disiplene da de hadde sett Jesus forsvinne for deres øyne på Kristi himmelfartsdag.  Jesus skal en dag komme igjen - og vi tror det kommer til å skje snart.  Er det viktig?  Det hadde iallfall ikke skjedd uten Kristi himmelfartsdag.  

Les gjerne om Kristi himmelfartsdag 
Apostlenes gjerninger 1:1-14
Lukas 24:50-53
Markus 16:19

1 kommentar:

  1. Halleluja !! Bra skrivi Ulf Magne !!

    SvarSlett