torsdag 27. oktober 2016

Snart halloween igjen

Så er vi der igjen. Butikkene er fulle av skremmende masker, beinrangler og hekser.  Nå står halloween for døren.  Død, demoner og ondskap ... Jeg liker det ikke i år heller.

All Hallows Eve
Ordet "Halloween" kommer av uttrykket "All Hallows Eve" som vi kan oversette med helgnenes kveld, eller det vi på norsk gjerne kaller "Allehelgensdag."  Dette er i utgangspunktet en kveld (og påfølgende dag) hvor man skulle minnes de som har gått før oss i døden med takknemlighet.  I den katolske kirke handlet det først og fremst om dem som hadde fått kirkens helgenstatus, og ble innført av paven i år 749.  Alle disse har fått denne posisjonen i den katolske kirken fordi man har utmerket seg positivt på en spesiell måte i livet. Så kunne man minnes, hedre og lære av dem. I protestantisk tradisjon har man ikke hatt samme forhold til helgener, men brukt dagen til å minnes familiemedlemmer som har gått bort.

Feiring av død og demoner
Avstanden fra tanken om allehelgensdag og dagens feiring av halloween er enorm.  Istedet for å minnes dem som har gått bort og lære av deres positive sider, blir det nærmest en feiring av død og ondskap.  I år har dette blitt ekstra synlig ved at man i ukene før halloween også har fått folk med stygge klovnemasker som har skremt både barn og eldre.  På mandag kler mange seg i demonmasker, heksedrakter, dødssymboler og blod for å "feire" halloween.  Ingen ting av dette er noe å feire.

Har du latt deg lure?
De som har grunn til å feire halloween er handelstanden.  Det selges utstyr for millioner til denne "mørkets høytid."  Noen gnir seg nok i hendene over folks enfoldige adopsjon av en forvrengt utgave av noe som kunne vært bra.  Enkelte forretninger har større utvalg enn andre (der handler ikke jeg i denne tiden) og tjener gode penger på beinrangler og djevelmasker. I år regner man med at det blir solgt utstyr for i underkant av 300 millioner. Så dette er "big business". (bildet til venstre er fra Europris på Lillehammer i 2015).


Celtisk hedendom - Samhain
Dagens feiring av halloween har også røtter i hedenske irske tradisjoner.  Samhain var en markering av at sommeren var over.  Man mente da at gudeverden ble synlig for menneskene og kunne finne på å gjøre narrestreker.  Man hadde ritualer for å blidgjøre eller roe ned gudene.  Men det var ikke bare gudene som kunne dukke opp denne dagen.  De døde kunne også nå fram til de levende.  Flere av dagens ritualer knyttet til halloween har røtter i denne tradisjonen og nyhedenske religioner som f.eks. wicca har gjenopplivet mange av disse tradisjonene.  

Bare morro eller ?
Det er tydelig at mange synes halloween-feiringen er gøy.  Noen tiltrekkes også til den mørke siden ved denne feiringen.  Så er spørsmålet om dette bare er morro, eller om det også kan ha en annen virkning?  Noen av oss tror at å leke med dødssymboler, mørke og ondskap gjør noe med oss.  Det gjør noe med oss både psykisk og åndelig.  Da må det være lov å spørre om vi ønsker å la oss påvirke av disse symboler og "krefter" eller om vi synes det er andre ting vi kan feire og la oss påvirke av.  Ting som løfter opp. De lyse krefter.  Det som velsigner og bærer oss.  Når vi nå har begynt tiden av året hvor det stadig blir mørkere, er kanskje lyset viktigere å feire enn mørket?  Da Jesus kom inn i denne verden, beskriver Johannes det slik:  "Dette var det sanne Lyset, som gir lys til hvert menneske som kommer inn i verden," Joh 1:9.  Han kan vi feire hele året, ikke bare i jula :-)  Ha en velsignet dag.

31. oktober er også minnedag for reformasjonen.  Les mer her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar