onsdag 31. oktober 2018

Reformasjonsdagen 31. oktober

31. oktober er for noen dagen de feirer beinrangler, død, hekser og demoner - Halloween.  Men allerede fra 1617 har dagen blitt feiret for noe helt annet.  100 år tidligere, 31. oktober 1517, var dagen da Martin Luther ifølge tradisjonen spikret sine 95 teser på kirkedøra i Wittenberg.  Dette blir regnet som starten på reformasjonen.  Og den preger ditt liv i dag.

Det var særlig avlatshandelen som fikk Luther til å ta et oppgjør med sin egen kirke, Den Katolske Kirke, ved å gjøre denne symbolske handlingen.  Men også tanken om skjærsilden var et tema for Luther.  Vi må si det så sterkt at etter Luther og hans samtidige reformatorer, har ikke verden blitt den samme.  Hele verdenshistorien ble forandret.

Så hva betyr dette i dag? Her er noen punkter om hva dette har betydd for oss som lever i Norge i dag.  Jeg har bare tatt med noen:

1. Norge var et katolsk land da reformasjonen startet, men bare 20 år etter 31. oktober 1517 kom reformasjonen til Norge gjennom den nye danskekongen.  Norge ble derfor et luthersk land.  

2. Reformasjonen hadde også stor betydning for trykkekunsten.  Det var først og fremst denne åndelige bølgen som tok i bruk den nye teknikken for å spre sitt budskap.   

3. En av de viktigste ting som skjedde i forbindelse med reformasjonen var kampen for at vi skulle få Bibelen på et språk som vanlige mennesker kunne lese.  Derfor oversatte Luther Bibelen til tysk, og kjempet for at Guds Ord skulle bli tilgjengelig for alle som kunne lese.  Husk at Den Katolske Kirke en periode forbød folk å eie en Bibel.  At Bibelen ble tilgjengelig for vanlige folk, var nok også medvirkende til den enorme vekkelsesbølgen som gikk over hele det sentral Europa på 1500-tallet - Anabaptist vekkelsen.

4. Luther og reformatorene poengterte noe annet som også var viktig, nemlig det personlige forholdet til Gud.  Mens katolisismen vektla sakramentenes virkning i den enkelte, ble det nå fokus på personlig tro. Man fikk en større forståelse for at den enkelte kunne ha et direkte forhold til Gud, uten å gå via de katolske prestene og kirkens ritualer.

5. Til slutt vil jeg nevne de 5 "solas" som vi har etter reformasjonen og som både de fleste kirkene etter reformasjonen og andre frikirkelige bevegelser har som en del av sin tro:  Skriften alene. Kristus alene. Nåden alene. Troen alene. Til Guds ære alene.  Dette er med å prege vår kristendomsform i dag.

Her finner du en artikkel om Halloween

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar