fredag 14. april 2017

En lang fredag

Jeg må innrømme at jeg liker bedre navnet engelskmennene har gitt denne dagen: "Good friday". Men det er klart at dette også var en lang og smertefull dag for Jesus.  Vi kan neppe helt forstå hvilken smerte og lidelse Han gikk gjennom denne dagen.  Frukten av det Han gjorde forvandler mennesker også i dag 2000 år senere.

Det er kanskje ikke så lett å forstå hvorfor Han måtte gjennomgå denne lidelsen heller.  

Historisk så har det vært noen diskusjoner om hvem som hadde skyld i Jesu død på korset. Jødene er de som tradisjonelt har fått skylden.  Noen har brukt dette også som en unskyldning for sitt jødehat.  Men korsfestelse var ikke måten jødene utførte dødsdommer på.  Det var okkupasjonsmakten, romerne, som drepte mennesker på denne måten.  Men vi legger selvfølgelig ikke ansvaret for Jesu død på italienerne, like lite som vi beskylder jødene for Hans lidelse og død.

Bibelen gjør det helt klart hva som er bakgrunnen for at Jesus måtte dø.  Vi kan prøve å skyve ansvaret over på andre, men det Bibelen sier er at du og jeg er årsak til Jesu lidelse og død.  Det er våre synder Han sonet på korset. Han tok straffen slik at vi kunne oppleve frelse og fellesskap med Gud.  Uten Hans død ville ingen ha mulighet til tilgivelse, nåde og ikke minst en evighet i Guds fantastiske himmel.  Han gjorde dette for deg og meg. Så hvis det er viktig for oss å plassere skyld for Jesu lidelse, så må vi alle ta ansvaret for det, for "alle har syndet," sier Bibelen (Romerbrevet 3:23). Så kan vi ta imot det Han har gjort for oss.  Da blir det kanskje enda viktigere å fokusere på hvilke muligheter Jesu kors gir hver enkelt av oss.  Vi kan oppleve Hans frelse og en evig fred.  Det var virkelig en "god fredag" for oss, som gir all grunn til å minnes med takknemlighet og glede.

Les om langfredag i Det Nye Testamentet:
Matteus 26:36-27:66
Markus 14:32-15:47
Lukas 22:39-23:56
Johannes 18:1-19:42

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar