torsdag 13. april 2017

Skjær - torsdag?

Ordet "Skjærtorsdag" er nok et litt merkelig ord for mange.  De fleste tenker kanskje ikke over ordet, men hvorfor heter denne dagen "skjærtorsdag"?

Uttrykket kommer ikke fra Bibelen, selv om det er Bibelen som er utgangspunktet for feiringen av denne dagen.  

Bibelen viser oss at det er mye som skjer denne dagen. Les gjerne avsnittene i evangeliene som jeg har referanser til nederst i artikkelen.  Da får du hele dagens budskap rett fra kilden.  Det handler om fotvask, om påskemåltid, avsløring av en forræder og mye god undervisning av Jesus (se Johannes evangeliet). Det er denne dagen Jesus selv innstifter nattverden.  På denne måten kan vi si at hver gang vi samles til nattverden så henter vi fram skjærtorsdagstekstene fra Bibelen.  

Fokuset når de er samlet kvelden før korsfestelsen er nok ikke fest og feiring.  De aner at stemningen i Jerusalem har snudd siden palmesøndag.  Men når vi i dag feirer nattverden, så feirer vi den med både langfredag og første påskedag som tilbakelagt virkelighet.  Derfor blir det feiring av hva Jesus gjorde for oss når vi holder nattverden.  I min oppvekst opplevde jeg nattverdfeiringen som noe trist og tungt.  Det var lidelsen som stod i fokus.  I dag opplever jeg at det er takknemligheten som står i fokus, takknemligheten for hva Jesus gjorde for oss i påsken.  Men nattverdteksten vi leser fra 1. Korinterbrev 11 har også med forventningen om Jesu gjenkomst, v. 26. 

Men hva var det uttrykket "skjærtorsdag" kommer av, hvis det ikke er et bibelsk uttrykk? Uttrykket "skjær" kommer trolig fra det gammelnorske ordet "skira" som betyr renselse. Da regner man med at dette refererer til det Jesus gjorde før påskemåltidet og nattverden.  Jesus vasket da disiplenes føtter, og snakket litt om hvem som er rene.     

Les om Skjærtorsdag i Det Nye Testamentet:
Matteus 26:17-30
Markus 14:12-26
Lukas 22:1-62
Johannes 13:1-17:26

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar