søndag 9. april 2017

Hosianna !

I dag er det palmesøndag. Det var nok litt humoristisk ment da den unge sosialdemokraten mente at dagen var til minne om den svenske politikeren Oluf Palme, som ble skutt på åpen gate i Sverige i 1986.  Det er en helt annen historisk person denne dagen er til minne om.

Palmesøndag er dagen da Jesus kom ridende inn i Jerusalem og ble hyllet som messias, jødenes store konge.  De la klærne på veien foran Ham og viftet med palmegrener mens de sang fra Salme 118:26 "Hosianna, Davids Sønn! Velsignet være Han som kommer i Herrens navn."  (Sitert fra Matteus 21:9).

Jeg har alltid tenkt at det må ha vært en underlig situasjon for Jesus.  Tusenvis av mennesker flokket seg rundt Ham den dagen.  Fariseerne ble frustrert over det de så, og sier til hverandre: "Se all verden følger etter Ham!" (Johannes 12:19). Han ble virkelig hyllet som konge.  Det var feststemning i Jerusalem.  Disiplene var nok også i stor begeistring over det de så og opplevde.  Deres Mester ble hyllet av hele Jerusalem!! Men Jesus visste at om fem dager ville folket rope noe helt annet.  Da ville "Hosianna" byttes ut med "Korsfest".  Det må ha vært en underlig dag for Jesus.  

Det forteller kanskje også noe om hvor mye menneskers hyllest er verd.  Så lenge folk tror at de vil få sine ønsker oppfylt, hyller og heier de på andre.  Når deres tanker og ønsker ikke oppfylles, snur man lett.  Midt i festen på palmesøndag blir dette et alvorlig budskap, synes jeg.  

Men det viktigste er hvordan vi forholder oss til Jesus Kristus, enten det er palmesøndag, Langfredag eller 1. Påskedag.  Vi har all grunn til å hylle Jesus alle dager.  Både når Han oppfyller våre tanker, og når Han ikke gjør det.  Påskeuka viser oss noe av det verste som bor i oss mennesker, og noe av det beste som bor i Gud.  Jeg håper du tar den undringen med deg gjennom uken som kommer.  Ha en velsignet påske.

Les om palmesøndag i Det Nye Testamentet:
Matteus 21:1-11
Markus 11:1-11
Lukas 19:28-40
Johannes 12:12-19

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar