tirsdag 4. april 2017

Mister FN sin legitimitet?

Ideen bak FN er en god ide, og jeg tror den har hatt stor betydning i mange saker over mange år, men de senere årene har organisasjonens utvikling gitt grunn til bekymring.

Det er over 20 muslimske land i FN som bruker sin innflytelse politisk og religiøst. Dette ser vi ikke minst når FN og organisasjonens underavdelinger diskuterer spørsmål knyttet til Midt-Østens eneste demokrati, Israel. Ordbruken er sterk og lobbyvirksomheten hektisk. FN har gjentatte ganger vedtatt løgn. Den mest åpenbare løgnen som er en frukt av slike diskusjoner er UNESCOs vedtak om at jødene ikke har noen historisk tilknytning til tempelområdet i Jerusalem. Dette burde avsløre FNs nåværende agenda, men ....  Det er også vedtatt flere resolusjoner mot Israels "okkupasjon" av palestinsk land.  Men ifølge folkeretten (som man henviser til) må et land ha tilhørt en annen nasjon for å kunne betegnes som okkupert.  "Palestina" har aldri vært et legalt land i de områder hvor FN mener at Israel har okkupert land fra araberne.  Les dette: Palestina ble opprettet i 1923. Det er ingen tvil om at de historiske rettighetene til det "okkuperte" landet tilfaller jødene. [Før første verdenskrig var det Tyrkia som hadde herredømme over området.  Etter krigen ble det Britisk mandatområde (vedtatt i Folkeforbundet/FN). I 1948 ble noe av landområdet etablert som jødenes land, Israel.  Resten ble FN-kontrollert området.  Så okkuperte Jordan det FN-kontrollerte området, før Israel fikk kontroll over dette i forbindelse med seksdagerskrigen.  Det har aldri vært et eget palestinsk land i dette området.]

Over halvparten av FNs medlemsland er ikke demokratier. Dette er også et problem når man skal vedta resolusjoner og fremme sin agenda. Udemokratisk tenkning og vedtak kan fort bli det avgjørende. Igjen er dette noe Israel og jødene spesielt får lide for. Som eneste demokrati i Midtøsten utsettes man for utidig press fra en organisasjon med en majoritet av udemokratiske medlemsland. Dette er en trist utvikling. Enda verre er det at det ser ut for at dette ikke bekymrer media og politikere i demokratiske land. Før eller siden vil dette ramme langt flere enn jødene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar