torsdag 9. november 2017

Kjønnslemlestelse - både lovlig og ulovlig i Norge


Diskusjonen om kjønnslemlestelse har bølget over oss de siste årene.  Ikke alle vet helt hva de snakker om når de engasjerer seg i denne debatten. 

Noen likestiller f.eks. omskjæring av jenter og gutter, noe man selvfølgelig ikke kan gjøre. Det er stor forskjell på dette. Men det er en annen type kjønnslemlestelse som samfunnet den senere tiden har åpnet opp for og media har nærmest oppmuntret til og gitt rosenrøde fremstillinger av.

Hva tenker jeg på? 148 barn ble henvist til kjønsskifteoperasjoner i Norge i 2016. Dette er en sterk økning i forhold til tidligere år. Man ser også en stor økning etter NrK-serien "Født i feil kropp". Det totale tallet henvisninger til kjønnsskifte i fjor var 331, av disse var altså 148 barn under 18 år.

Statistikk viser oss at det finnes en rekke personer som angrer på kjønnsskifte.  Særlig i ungdomsårene er dette med identitet og selvforståelse utfordrende.  Man skal finne seg selv i en verden som oppmuntrer til alt annet enn det åpenbare og naturlige.  Spørsmålet er om man ikke begår et stort overgrep mot barn når man sender dem til behandling for kjønnsskifte. Først det mentale overgrepet, deretter det fysiske. 

Burde man ikke heller sette inn tiltak og krefter på å hjelpe de unge til å finne sin identitet utfra den person man faktisk er født som?  I dagens samfunn handler mye om følelser.  "Jeg føler meg ikke som mann, derfor må alle andre akseptere at jeg ikke er det!" Slike holdninger smitter selvfølgelig over på den generasjon som vokser opp med slike tanker.  I en sårbar alder, hvor man er på leit etter identitet, er det lett å ta feil. 

Dessuten: Følelser oppstår i en ramme.  Mye handler om hva man har opplevd og hvilke miljø man befinner seg i.  Det kan handle om hvilke sider av personligheten som oppmuntres og hvilke som trykkes ned.  Det er også slik at følelser endres og utvikles gjennom livet.  Det er mange som forteller om tiltrekning til samme kjønn i en periode av livet, men som senere finner ut at de er 100% heterofile og slår seg til ro med det.  Det er ingen grunn til å tro at det vil være annerledes med mange av dem som føler seg født i feil kropp.  

I vår tid tror jeg vi trenger, mer enn noen gang, mennesker som kan hjelpe barn og unge til å finne sitt sanne jeg.  Hjelp til å være fornøyd med den man er.  Det er hele tiden et press til å være noe annet.  Dette gjelder både kropsfiksering, personlige uttrykk og livsførsel.  

Tenk så befriende det vil være å finne fred med seg selv.  
Tenk så befriende å finne fred med det man er skapt til å være. 
Tenk så befriende å slippe å være det man innerst inne ikke er.

Nei, å henvise nærmere 150 barn til kjønnsoperasjon er alvorlig.  Det bør ikke forekomme i et land som Norge, hvor vi diskuterer annen type kjønnslemlestelse.  Istedet bør vi hjelpe de unge til å finne seg selv.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar