mandag 15. april 2019

Hvorfor har USA endret sin Israel-politikk?

Hvorfor har USA endret sin politikk i forhold til Israel?  Skyldes den nye linjen kun at Trump er president, eller kan det også ha andre forklaringer?

Det har alltid vært et godt forhold mellom USA og Israel.  Det må også være lov å si at det er et gjensidig avhengighetsforhold mellom disse.  Det er ingen tvil om at Israel er en av de fremste innen etterettning og våpen.  Uten Israels ekspertise ville ikke USA hatt den posisjon man har i dag.

Til tross for dette avhengighetsforholdet har ikke vennskapet vært like godt bestandig.  Den ene amerikanske presidenten etter den andre har utsatt å flytte ambassaden til Jerusalem, til tross for at vedtaket om dette ble gjort i kongressen 23. oktober 1995.  Når det gjelder Golan, så var dette området tildelt Israel, men ble okkupert av Syria.  Hvorfor anerkjente man ikke Golan som en del av Israel mye tidligere?  Har det skjedd noe annet i USA enn at Trump har blitt president?

Svaret på det er ja.  På 70-tallet skjedde det noe som skremte hele verden, og som gav de arabiske land en makt over Vesten.  Det som skjedde var at de stengte oljekranene.  Det ble ojekrise og rasjonering i hele den vestlige verden.  Denne makten har araberlandene vært villig til å true med for å presse gjennom både vedtak i FN og hindre støtte til Israel.

Det som har skjedd i tillegg til at USA har fått en president som har et positivt forhold til både Israel og landets statsminister, er at USA har blitt selvforsynt med olje.  Det betyr at de ikke lengre er avhengig av olje fra de arabiske land.  Da har heller ikke de arabiske land noe pressmiddel mot verdensmakten USA lengre.  Derfor er det grunn til å tro at det er kombinasjonen av disse to forhold (nye oljefunn og en israelsvennlig president) som gjør at USA har både anerkjent Jerusalem som Israels hovedstad og Golan som en del av landet Israel. 

LES OGSÅ:
Forsoning i Midtøsten
La palestina-araberne få vende hjem
Verdens mest forfulgte og trakasserte folkegruppe
100 år siden Balfourerklæringen 
Jødeforfølgelsen i vår tid
Okkupert land - fra hvem?
Hva så Nansen som Lillehammer ikke ser?
Trondheim boikotter Israel - Lykke til!
Mister FN sin legitimitet? 
Staten Palestina ble etablert i 1923 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar