mandag 2. desember 2019

Hvorfor skulle jødene feire sabbat?

I serien med artikler om sabbat og hviledag, er det et naturlig spørsmål som dukker opp: Hvorfor skulle jødene feire sabbat?  Det er mer enn ett svar på dette, og vi som er kristne har mye å lære av det.

1. Hviledag
Sabbaten skulle være en hviledag, 2. Mos 20:8-11 og 23:12.  Som mennesker trenger vi en dag til hvile.  I teorien kunne det vært hvilken som helst dag.  Du vil få samme fysiske effekt om du hviler hver onsdag, som om du hviler hver lørdag eller søndag.  Men det var altså sabbaten som var dagen Herren befalte jødene om å hvile.

2. Paktstegn
Overholdelsen av sabbaten skulle også være et paktstegn mellom Gud og Israel, 2. Mos 31:12-17.  I likhet med omskjærelsen skulle altså sabbatsfeiringen være et tegn på forholdet mellom Israel og Gud.  Paktstegnet for kristne finner vi beskrevet i 1. Peter 3:21 - dåpen.

3. En minnedag
Sabbaten skulle også fungere som en minnedag.  Man skulle minne Israel om utfrielsen fra fangenskapet i Egypt, 5. Mos 5:15.  Den største utfrielsen og redningen jødene kunne se tilbake på var den mirakuløse frigjøringen fra Egypt.  Denne frigjøringen var preget av store undergjerninger, og er et profetisk bilde på den frigjøring fra synds trelldom som Kristus gir. 

4. Profetisk betydning
Det er tydelige profetiske linjer fra sabbatsfeiringen og til den nye pakt som skulle komme.  Kol 2:13-17 viser tydelig at sabbaten bare er en skygge av de kommende ting.  Det er nettopp det de profetiske bildene er.  De er skygger av det de peker fremover mot. Sabbatshvilen brukes i Det Nye Testamentet om den evige hvilen i himmelen, og blir på denne måten også et profetisk bilde på dette.

5. Familiesamling
Sabbaten fungerte for jødene også som en viktig familiesamling.  Mange mener at det er sabbatsfeiringen som har vært hovedårsaken til at jødene har bestått som folk, siden det har knyttet familien sammen.  Under sabbaten har man også fortalt historiene og på denne måten gitt den oppvoksende slekt innsikt i jødenes tro og historie.  Dette har vi absolutt noe å lære av som kristne.  Mange vanlige nordmenn har også gjort lørdagskvelden til en familiekveld.  I en tid hvor trosformidlingen på skolen er blitt borte, får familien en stadig viktigere rolle i det å formidle tro og bibelhistorien til barna.   

For å få et helhetlig innblikk i spørsmål om sabbaten, anbefaler jeg deg å lese alle artiklene som belyser ulike sider av dette emnet:

Feiret de første kristne sabbat?
Burde kristne feire sabbat på lørdag? 
Å holde hviledagen hellig
Moralske og seremonielle påbud
Hva ble oppfylt av Kristus?
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar