mandag 9. desember 2019

Nattverd 1: Hva er nattverd?


Det er til minne om Jesu død
Jesus sa: ”Gjør dette til minne om meg” 1. Kor 11:24.  Nattverden er altså en påminnelse for oss om Jesu stedfortredende død for oss.

Det er en proklamasjon av Jesu død
Jesus sa: ”For så ofte dere eter av dette brød og drikker av denne kalk, forkynner dere Herrens død inntil han kommer” 1. Kor 11:26.  Nattverden er altså en forkynnelse av Jesu død.  Forkynnelsen lyder både for oss som er til stede, men også for makter og myndigheter, jfr Ef 3:10.

Det er en påminnelse om Jesu gjenkomst
I verset jeg siterte ovenfor står det at vi gjennom nattverden forkynner Jesu død ”inntil Han kommer.”  Vi minner oss selv og hverandre på at Jesus en dag skal komme tilbake for å hente sin menighet. Da blir det også viktig for oss å understreke behovet for å være rede.

Symboliserer viktigheten av å ta til seg Kristus
Gjennom frelsen har vi tatt imot Jesus.  Brødet og vinen symboliserer Kristus, og når vi eter og drikker, er det et symbol på hvordan vi tar til oss av Kristus og har samfunn med Ham, jfr 1. Kor 10:16

Understreker viktigheten av å leve i Kristus
Gjennom å gjenta denne handlingen igjen og igjen, understrekes også at det å ta til seg av Kristus ikke er en engangs handling, men er noe som vi må leve i gjennom hele vårt kristne liv.

Nattverden viser menighetens enhet
I 1. Kor 10:16-17 understrekes enheten i Kristi legeme gjennom nattverden.  Selv om vi er mange, er vi likevel ett legeme.  Menigheten er Kristi legeme på jord i dag, og gjennom nattverden markerer vi denne enheten.  Har du noe uoppgjort med andre i menigheten, bør du ta initiativ til å gjøre opp det som ikke er i orden.  Be først Gud om visdom til å gjøre dette på rett måte, be for den eller de det gjelder, gå så for å gjøre opp med din bror eller søster, Matt 5:23-25.

En anledning til selvransakelse
Versene 27-29 fra nattverdsteksten i 1. Kor 11, understreker nettopp at nattverden er en mulighet for oss til å ransake eller prøve oss selv.  En slik selvransakelse kan man gjøre ved at man gir anledning i møtet til en stund i stillhet, hvor hver enkelt ber Den Hellige Ånd om å tale til oss om ting som ikke er slik det burde være i våre liv.  Da kan vi gjøre opp dette med Gud og glede oss over å feire at Jesus har tatt all vår synd på korset. At Hans legeme og blod ble gitt for å rense oss og bringe frelse og redning for enhver som tar imot Han i tro.

Vertikalt og horisontalt
Det er vanlig å si at nattverden har en vertikal og en horisontal dimensjon.  Den vertikale dimensjon er vårt forhold til Gud.  I nattverden bekrefter vi samfunnet med Gud i Jesus Kristus.  Vi bekjenner troen på Jesus og viser gjennom å ta nattverdselementene at vi har tatt imot Hans offer for våre synder, og minner oss selv om viktigheten av å holde vårt forhold til Han ved like gjennom å gjenta nattverdshandlingen.

Den horisontale dimensjonen er forholdet til brødrene og søstrene i menigheten, altså de andre troende som vi feirer nattverden sammen med.  På samme måte som det er ett brød, så er også vi ett i Kristus.  Denne enheten må vi ta vare på og arbeide for.

Et kjærlighetsmåltid
Nattverd er en påminnelse om Kristi uendelige kjærlighet til oss mennesker.  En kjærlighet som ikke hadde noen grenser.  Han gav avkall på himmelens herlighet og kom ned til fattige kår i denne verden.  Her ble han forfulgt fra første stund og familien måtte flykte. Han visste at Hans oppgave her i verden ville føre til lidelse, smerte og korsfestelse – for deg og meg.  En enorm kjærlighet.  Så sier Han: ”Som jeg har elsker dere, skal dere elske hverandre,” Joh 13:34.  I forbindelse med skjærtorsdag sier Jesus i Joh 13:15 ”Nå har jeg gitt dere et eksempel, for at dere skal gjøre som jeg har gjort mot dere.”

På denne måten blir også nattverd en påminnelse for oss om den kjærlighet vi skal ha til hverandre i menighetsfellesskapet. Vi kan godt kalle nattverd for et kjærlighetsmåltid.  Det uttrykker Kristi kjærlighet til oss, vår kjærlighet til Han og til hverandre.

LES OGSÅ:
Hva nattverd ikke er 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar