fredag 6. desember 2019

Spiritisme 3: Ånder som taler


Hvorfor skal vi ikke søke kontakt med de døde?  Svaret er allerede gitt, men jeg vil gjerne utdype dette.  

For det første; der hvor det hele bygger på bedrageri, er dette en utnyttelse av mennesker som er fortvilet og håper på svar fra sine kjære.  Noen har også brukt mye penger på dette.  Dyktige spiritister klarer å få dem til å tro at de har fått det de søkte etter og sitter igjen med en god fortjeneste.  Selv om dette er en hemningsløs utnyttelse av mennesker med sorg, er det likevel bedre enn det andre alternativet.

Onde ånder
Når vi snakker om onde åndsmakter eller demoner, så har vi noen bilder i hodet av grufulle vesener. Ånder som bare vil gjøre ondt og gjøre livet vårt mest mulig elendig.  Men det er ikke nødvendigvis riktig bilde av hvordan de onde åndsmaktene er.  Deres mål er først og fremst å lede vår oppmerksomhet bort fra Gud.  Kan de gjøre det ved å opptre som positive hjelpere, så gjør de det.  Bibelen sier at selv Satan kan omskape seg til en lysets engel, 2. Kor 11:14. 
Det at noen opplever å ha fått trøst eller svar, er altså ikke et bevis for at dette er noe godt, eller at det faktisk er det man utgir det for å være.  Når man søker kontakt med åndeverdenen, så er det som regel nettopp det man får – svar fra åndeverdenen, ikke fra avdøde mennesker eller Gud.

Hvor kommer informasjonen fra?
I slike seanser opplever mange å kjenne igjen den informasjonen som gis om et menneske som er død.  Enten det handler om beskrivelser av personen, måte å ordlegge seg på eller noe som blir sagt.  Igjen er det viktig å skille mellom en bedrager og åndskrefter.  En dyktig bedrager vil kunne lure de fleste ved først å gi noen generelle utsagn, for så å bli mer detaljert etter hvert som man får positiv tilbakemelding fra en eller flere av deltagerne.  På den måten får man folk med seg, og folk lar seg lure.  Så avsluttes det hele som regel med en hyggelig hilsen fra den avdøde til de gjenlevende. En bedrager kommer langt bare ved å være en dyktig menneskekjenner som kan lese reaksjoner og kroppsspråk hos dem han samtaler med.

Men det finnes også andre kilder til informasjon.  Da snakker vi om ånder som virkelig gir informasjon til dem som tar kontakt med slike ånder.  Vi finner et slikt eksempel i Apg 16:16-18.

”Men det skjedde en gang da vi drog ut til bønnestedet, at vi møtte en slavepike som hadde en spådomsånd. Hun skaffet sine herrer stor inntekt ved å spå. Hun fulgte etter Paulus og oss, og ropte: Disse mennesker er Den Høyeste Guds tjenere, som forkynner dere frelsens vei! Dette holdt hun på med å gjøre i mange dager. Men Paulus ble harm, og vendte seg og sa til ånden: Jeg befaler deg i Jesu Kristi navn, far ut av henne! - Og den fór ut av henne i samme stund.”

Når det kommer informasjon i show hvor man ”snakker med døde” eller spiritistiske seanser, kan informasjonen også komme fra spådomsånder og åndsmakter som står Gud imot.  Det er interessant at selv om det denne spådomsånden sa var sant, i Apg 16, så driver de ånden ut.  De betraktet det ikke som god reklame, de forstod at dette ikke var fra Herren. 
Disse åndene har sett mennesker og vet mye om oss, og kan derfor gi informasjon som gjenlevende familie kjenner igjen.  Dette er farlig fordi det har som hensikt å forføre og villede mennesker.  Men hvis mennesker får fred og opplever at dette er til hjelp, hvorfor er det da så farlig?

Hva er åndemanernes lære?
Ingen av oss ønsker å leve på løgn.  Hvis vi opplever at vi har blitt lurt, vil vel ingen av oss si at det likevel var godt, siden jeg fikk fred en periode?  Det er i tillegg en mye verre konsekvens av dette, og det er at det leder oss bort fra Gud.  Saul ble en Guds fiende, på grunn av sin ulydighet.  Selv om onde ånder kan opptre hyggelig, og vi kan oppleve deres svar på en måte som gir oss følelse av fred, så er deres hensikter alltid onde.  Vi lar oss lure av det onde.  Det er også en lære knyttet til denne virksomheten. 

De fleste spiritister vil nok si at dette ikke handler om tro eller lære, likevel er læren meget tydelig.  For det første handler det om troen på at mennesker ikke opphører å eksistere etter døden, det er en tro vi deler med spiritistene.  Deretter handler det om troen på at døde kan kommunisere med levende mennesker gjennom medier eller spiritister.  Den troen deler vi ikke.  Men så kommer vi til et tredje punkt i åndemanernes lære og det er at etter døden har vi det godt. Disse som reiser rundt med sine show, eller som lager sine TV-programmer forteller alltid gode historier om livet etter døden.  Uansett hvordan man har levd her på jorden, uansett hvordan man har forholdt seg til Jesus Kristus, så kan de berolige de etterlatte med at den døde har det godt.  Dermed ser vi den ondes løgn igjen.  Man behøver ikke ta imot frelsen for å få det godt etter døden.  Man trenger altså ikke Jesus.  Her avsløres åndemanernes egentlige virksomhet, enten de selv ser det eller ikke. 

Menneskers fokus blir flyttet over på de døde eller mediet.  Så opplever mange at de får svar og kontakt med sine kjære.  Deretter forsvinner behovet for frelsen for å få et godt liv etter døden.  Her avsløres hensikten med denne aktiviteten.  Hensikten er ikke å bringe døde tilbake, eller gi etterlatte fred, men å frata mennesker det Gud har for oss.  For hvis vårt fokus er på Han, og vi tar imot Hans frelse, da finner vi fred og vårt liv vil være i Hans lys og godhet i all evighet.

Det finnes svar 
For den som har uro i seg etter å ha mistet en av sine kjære, så er det svar å få.  Det finnes et sted å henvende seg med alle ting.  Enten det handler om våre avdøde eller vår egen uro, så viser Bibelen vei. I Jesaja 55:6 står det: ”Søk Herren mens han er å finne, kall på ham den stund han er nær!”

LES OGSÅ:
Hva skjer når vi dør?
Snakker de døde?
Ånder som taler
Aktuelle skriftsteder om dette tema:
3 Mos 19, 31 Dere skal ikke vende dere til dødningemanere og ikke gå til spåmenn, så dere gjør dere urene ved dem. Jeg er Herren deres Gud.
5 Mos 18, 9-12 Når du kommer til det landet Herren din Gud gir deg, skal du ikke ta etter disse folks motbydelige skikker. 10 Det skal ikke finnes hos deg noen som lar sin sønn eller datter gå gjennom ilden. Heller ikke noen som gir seg av med spådomskunster, eller som spår av skyene eller tyder varsler eller er en trollmann. 11 Heller ikke noen heksemester, ingen som spør en dødningemaner, ingen spåmann, ingen som gjør spørsmål til de døde. 12 For hver den som gjør slikt, er en styggedom for Herren. Og for disse motbydelige tings skyld er det Herren din Gud driver dem bort for deg.
2 Kong 21, 6 Han lot sin sønn gå gjennom ilden og gav seg av med å spå av skyene og å tyde varsler. Han skaffet seg dødningemanere og spåmenn. Han gjorde mye som var ondt i Herrens øyne, så han vakte hans harme.

2 Krøn 33, 6 Han lot sine sønner gå gjennom ilden i Hinnoms sønns dal, og han gav seg av med å spå av skyene og tyde varsler og drive trolldom. Han skaffet seg dødningemanere og spåmenn. Han gjorde mye som var ondt i Herrens øyne, så han vakte hans harme.
1 Sam 28, 7 Da sa Saul til sine tjenere: Finn meg en kvinne som kan mane fram døde, så vil jeg gå til henne og spørre henne! Tjenerne svarte: I En-Dor er det en kvinne som kan mane.
1 Sam 28, 9 Kvinnen svarte ham: Du vet jo selv hva Saul har gjort, hvordan han har utryddet dødningemanerne og spåmennene av landet. Hvorfor setter du da en snare for mitt liv og fører død over meg?
3 Mos 20, 27 Når det i en mann eller en kvinne er en dødningemanerånd eller en spådomsånd, da skal de dø. De skal steines. Deres blod være over dem.


Apg 16, 16-18 Men det skjedde en gang da vi drog ut til bønnestedet, at vi møtte en slavepike som hadde en spådomsånd. Hun skaffet sine herrer stor inntekt ved å spå. 17 Hun fulgte etter Paulus og oss, og ropte: Disse mennesker er Den Høyeste Guds tjenere, som forkynner dere frelsens vei! 18 Dette holdt hun på med å gjøre i mange dager. Men Paulus ble harm, og vendte seg og sa til ånden: Jeg befaler deg i Jesu Kristi navn, far ut av henne! - Og den fór ut av henne i samme stund. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar