Noen er bekymret med tanke på hvem som ble valgt til president i USA. Det finnes både Amerikanere, Europeere og andre som har brukt sterke ord om den nylig innsatte presidenten, nummer 45 i rekken. Her på bloggen vil jeg peke på et alvorlig demokratisk problem.
Selv etter at valget er avgjort og den nye presidenten er innsatt, er det mennesker som tydelig uttaler at de ikke aksepterer valget. Jeg så et intervju på TV hvor en person sa at Trump ikke var hennes president og at hun ville gjøre alt hun kunne for å ødelegge for ham. Hadde dette kun vært ett menneske, så var det ikke et stort problem. Men faktum er at det i forbindelse med innsettelsen har vært demonstrasjoner flere steder med mange tusen mennesker. Det har også vært hærverk og ruteknusing i forbindelse med disse demonstrasjonene. Felles for dem er at de stemte på demokratenes kandidat. De ønsket ikke Donald J. Trump som president.
Det er helt legitimt å være skuffet over et valgnederlag. Det er også uproblematisk og gi uttrykk for uenighet i saker, men her er vi vitne til noe annet. Vi er vitne til en sterk antidemokratisk holdning fra tusenvis av mennesker. I et demokratisk samfunn, enten det gjelder USA eller Norge, så er vi nødt til å akseptere et valg. Man kan protestere mot valgordninger og ønske å få endret disse. Men man er nødt til å akseptere valgresultat utfra de lover som gjelder. Så selv om Clinton fikk flere stemmer ved valget, så er valgordningen slik at Trump gikk av med seieren. Det må man akseptere. Men over 50 demokratiske politikere boikottet innsettelsesseremonien, og viste med det forrakt for demokratiske verdier. Clinton har forholdt seg ryddig og korrekt i forbindelse med innsettelsen.
Nå bør andre sentrale demokratiske politikere i USA klart og tydelig kommunisere til sine velgere at Trump er demokratisk valgt og derfor må man forholde seg til det. Han er USAs president, enten man stemte på ham eller ikke. Så får man ta diskusjoner om saker der det hører hjemme, og en eventuell omkamp ved presidentvalget i 2020.
Som kristne har vi et ekstra ansvar. Hvis vi får en regjering som vi mener ikke er den beste for landet vårt - og nå skriver jeg om Norge - så kan vi ikke demonstrere mot en regjering og en statsminister fordi vi ikke liker dem. I viktige saker kan vi demonstrere for noe vi brenner for, men ikke mot mennesker. Dessuten har vi et ansvar for å be for dem som er i ledende stillinger i landet vårt. Det skal vi gjøre enten vi er enige med dem politisk eller ikke. Kanskje vi burde be ekstra for dem vi er uenige med? Men i et samfunn som vårt (og det Amerikanske) så er det ytterst viktig at vi har respekt for demokratiet. Hvis ikke vil det bli kaos både politisk og sosialt.
Les gjerne
1. Timoteus 2:1-2
Romerbrevet 13:1
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar