torsdag 5. januar 2017

Den kristne kulturarv


I den senere tid har det vært mye snakk om den kristne kulturarv.  Det har nok begynt å gå opp for mange at det vil være et stort tap for det norske samfunn dersom vi mister de verdier vi har bygget opp gjennom generasjoner.   

Vi merket denne diskusjonen ekstra godt i forbindelse med støyen vi fikk rundt skolegudstjenestene før jul. Det har vel nesten blitt et adventsrituale at humanetisk forbund vil avvikle skolegudstjenestene.  Ofte er man frekk nok til å skyve muslimer og andre «troende» foran seg.  Men de fleste muslimer synes skolegudstjenester er helt greit.  Det er ikke innvandrerne som vil ha bort slike ting fra det norske samfunn. 

Både i fjor og i år har politikere uttalt seg om det vi betrakter som en del av vår kristne kulturarv.  Dette gjelder selvfølgelig ikke bare skolegudstjenestene.  Vi ser det også ved andre anledninger som f.eks. nasjonaldagen vår.  Enten man er en aktiv kristen eller ikke, så er det stadig flere som gir uttrykk for at de setter pris på vår kristne arv.  Når vi ser hvordan samfunnet er i de deler av verden hvor andre religioner eller ateismen råder, så tror jeg vi skal være veldig takknemlig for at vi får være innbyggere i et land med en kristen arv. 

Det er ingen selvfølge at den kristne kulturarv skal prege vårt samfunn videre.  Det finnes både forkjempere for denne verdifulle arven og det finnes motstandere.  Til høsten er det valg i Norge. Hvis du er av dem som setter pris å den kristne kulturarven, så håper jeg du har lagt merke til hvem det er som har forsvart denne.  Det er flere politiske ledere som har gjort det de siste månedene. Vil du at vi fortsatt skal leve i et samfunn med disse verdiene, så bør det få konsekvenser for hvem du stemmer på til høsten. 

Det finnes mange store og små saker man kan være enige eller uenige om.  Jeg for min del finner ikke et eneste parti jeg kan si at jeg er enig med i alle ting.  Alle partier har noe jeg faktisk er veldig uenig i.  MEN politiske valg handler vel så mye om hvilke verdier vi ønsker skal prege samfunnet vi er en del av.  Hvis man virkelig setter pris på de kristne verdier som har skapt det samfunnet og den frihet vi har i Norge, så stem på dem som har gitt uttrykk for at dette er viktig for dem og som er villig til å ta ubehaget med å si dette når presset fra motkreftene er sterke.  Så får vi heller bære over med at vi er uenige i enkeltsaker.  Det finnes ting som er viktigere enn kjepphester og enkeltsaker.    

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar