tirsdag 25. september 2018

Alkohol, lidelser, dødsfall og avholdsfolk

Visste du at det er flere alkoholrelaterte dødsfall i verden enn det er for vold, aids og tuberkolose - sammenlagt? 

Trodde du at alkoholproblemene og alkoholrelaterte lidelser var verst i fattige land i den tredje verden?  Ifølge statistikk fra WHO er det Europa og Nordamerika hvor alkoholbruken og påfølgende skader, er størst.

Ifølge Verdens Helseorganisasjon (WHO) er hele 5% av alle verdens dødfall knyttet til alkoholbruk.  I tillegg regner man med at 283 millioner kvinner og menn lider av tilstander som har sammenheng med alkoholbruk.  Ingen av dem som tar seg et glass eller to gjør dette i den tro at de vil være blant dem som rammes av ulike lidelser, men mange av dem blir likevel en del av statistikken på sikt.

Selv om Europeerne er de som drikker mest alkohol, er trenden nå at det drikkes mindre i Europa.  Det har vært en nedgang på 10% siden 2010. Tidligere har vi lest nyheter fra Norge om hvordan ungdom i sentrale bystrøk nå drikker betydelig mindre enn før.

Som nordmann eller europeer kan man fort få den forståelsen at folk flest drikker alkohol, og at avholdsfolk er en raritet, en utdøende rase.  Men faktum er at 57% av verdens befolkning ikke drakk alkohol de siste 12 månedene, fortsatt ifølge WHO.   Likevel regner WHO med en økning i alkoholbruken totalt sett på verdensbasis, siden man ser en økning i Sørøst-Asia, stillehavsområdet og Amerika.

Så et lite ord fra Bibelen til slutt:
"Det er godt å la være å spise kjøtt eller la være å drikke vin eller la være å gjøre noe annet som får din bror til å snuble eller ta anstøt eller bli svak."  Rom 14:21. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar