lørdag 10. august 2019

En sorgens dag !


I dag er det en sorgens dag. Etter den jødiske kalenderen er det i dag 9. Av.  På samme dato i år 70 e.Kr. rykket romerske soldater og frivillige inn i Jerusalem og ødela det jødiske templet.   

De gikk voldsomt fram, plyndret, drepte og ødela det fantastiske byggverket som var bygget etter Guds befaling.  I tillegg til å ødelegge det aller helligste stedet for jødene, tvangsflyttet de også den delen av befolkningen som overlevde angrepet.  De ble spredt rundt i hele Romerriket.  Da muslimene rykket inn i Jerusalem nesten 600 år senere, bygget de både klippedomen og  Al-Aqsa-moskeen på jødenes mest hellige sted.  Til dags dato er templet enda ikke gjenoppbygget, men både troende jøder og bibeltro kristne forventer at templet en dag skal bygges på nytt. 



Som kjent er ikke vår kalender og den jødiske kalender identiske.  9. Av tilsvarer i år vårt 10. august.  Men i år 70 da templet ble ødelagt, ville datoen ha vært i slutten av juli etter vår nåværende kalender.  Ifølge tradisjonen var 9. Av også dagen da speiderne Moses hadde sendt ut for å utforske Kanaan, kom tilbake.  Også det ble en sorgens dag, da 10 av 12 speidere advarte mot å innta landet, og folket under Moses’ ledelse tok en avgjørelse i strid med Guds befaling.

Andre artikler om Israel og jødene: Klikk her!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar