lørdag 6. mai 2017

Okkuperer Norge Svalbard ?

I den franske byen Paris var det en konferanse arrangert av Folkeforbundet (forløperen til FN) 9. februar 1920.  Dette var en konferanse med bakgrunn i første verdenskrig.  Man skulle etablere en fredsavtale med prinsipper og avtaler for hvordan ulike landområder skulle styres.  Det var her Norge fikk suverenitet over Svalbard til tross for at det bodde langt flere russere på øygruppen enn nordmenn.

Men hvorfor stiller jeg spørsmålet om Norge okkuperer Svalbard?  Det er fordi Norge ikke var det eneste landet som fikk tildelt suverenitet over et geografisk område under denne konferansen.  Også jødene ble tildelt et landområde som skulle være deres hjemland.  Det var samme konferanse, samme enighet og samme prinsipper. Riktignok hadde jødene blitt tildelt dette området tidligere, men det ble bekreftet på denne konferansen.  Likevel hevder både norske politikere og media at jødene okkuperer land som denne konferansen gav dem suverenitet over.  En logisk konsekvens av dette synet er at Norge da også okkuperer Svalbard. Hvis Folkeforbundets konferanse-vedtak ikke gjelder lengre, så kan ikke Norge forsvare sin utøvelse av suverenitet over Svalbard. Så dette er et tveegget sverd.

Norske politikere bør nok tenke seg om både to og tre ganger før de omtaler Israels rett til land som okkupasjon og urettmessig.  Nøyaktig de samme argumenter kan brukes mot vår suverenitet over Svalbard.  Ikke minst fordi øygruppen hadde betydelig flere russere enn nordmenn da vedtaket ble gjort.  I fremtiden vil det bli en diskusjon, og kanskje også en konflikt, om resursene i nordområdene. Skal Norge og norske politikere ha troverdighet i disse diskusjoner, må man behandle alle vedtak fattet på møtet i Folkeforbundet med respekt.  
 
Svalbardtraktaten ble inngått 9. februar 1920 og trådte i kraft 14. august 1925.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar