tirsdag 11. oktober 2016

Et vanskelig valg for våre Amerikanske venner

Hvordan i all verden klarte amerikanerne å ende opp med disse to presidentkandidatene?

Det er sagt mye om både Donald Trump og Hillary Clinton i norske media.  Mye av det som blir sagt og skrevet bærer preg av at man ikke kjenner amerikansk tenkning og kultur.  Vi kan fort forveksle amerikansk politikk med vår norske eller europeiske politiske situasjon, fordi vi tror at Norge og USA er så like på mange områder.  Men slik er det ikke.  

Man kan mene mangt og mye om dem som stiller til valg i USA, men når man ikke tar seg tid til å sette seg inn i hva som er viktig for amerikanere flest, hvilke politiske idealer som har dominert gjennom årtier, og hvordan det amerikanske samfunnet er bygget opp, blir mange av analysene meningsløse.  

Generelt vil norske media alltid prøve å finne feil og fremstille republikanske kandidater som noen klovner.  Det har de alltid gjort.  Tenk på hvordan Georg W. Bush ble latterliggjort i norske og europeiske media.  Samtidig fremstiller man demokratiske kandidater positivt fordi man opplever at de er politisk nærmere oss.  Og det kan godt hende at de er, men det mange ikke er klar over er at også demokratene er lengre til høyre enn noen av de norske politiske partiene på Stortinget.  

Barack Obama ble hyllet da han tiltrådte som president, og fikk til og med fredsprisen.  Det norske media ikke sier, er at dette er presidenten som har vært involvert i flest militæraksjoner i moderne tid.  Langt flere enn f.eks. Bush som fikk mye kritikk for engasjementet i Irak. Bildet er altså mer sammensatt og nyansert enn det norske medier vil ha det til.  

Men så vil jeg til slutt komme med mitt hjertesukk som jeg startet med: Hvordan i all verden klarte amerikanerne å ende opp med disse to presidentkandidatene? 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar