fredag 20. desember 2019

Engler 5: Falne engler


Bibelen forteller også om falne engler. Jeg har tidligere skrevet litt om Lucifer. Vi finner to fall blant englene i Bibelen. 

Judas 1:6 omtaler noen engler som ikke tok vare på sin myndighet og forlot sin bolig. Det er ikke noen tvil om hva som er englenes bolig. Englene har sin bolig hos Gud i Hans himmel. Så vi skal se litt på hva dette er. Hvilke fall er det vi leser om i Bibelen?

Gudesønnene
Englene omtales også som gudesønner i Bibelen, bl.a. i Job 1:6. Et annet sted som omtaler gudesønnene er i 1. Mosebok 6:2-4. Her leser vi en underlig historie om gudesønnene som dro ned til jorden og tok menneskenes døtre til ekte og fikk barn med dem. Dette fallet har sannsynligvis ikke fått de store konsekvenser for oss. Etterkommerne etter disse ekteskapene var noen kjemper, som ble utryddet av syndefloden da kun Noa og hans familie ble reddet.

Lucifers fall
Det er to skriftsteder som beskriver Lucifers fall og årsaken til at han ble kastet ut av himmelen. Esekiel 28 gir oss en slags livshistorie. Lucifer hadde en høy stilling blant kjerubene og han ble fanget av hovmod. Han ønsket å få tilbedelse og ære, som bare Gud skal ha. Han omtales som kongen av Tyrus i denne teksten, men av sammenhengen forstår man fort at det ikke handler om et menneske. Det står bl.a. at han var i Eden og at han hadde vært en salvet kjerub. Det andre skriftstedet som omtaler Lucifers fall er Jesaja 14. Her fortelles det at han hadde et ønske om å bli lik Den Høyeste, altså Den Allmektige Gud, og at han derfor blir ført ned til ”avgrunnens dyp.”

Stjernene
Mange mener at Lucifer ikke var alene om å falle den dagen han ble støtt ned i avgrunnen. Noen av englene hadde allerede begynt å tilfredsstille Lucifers ønske om tilbedelse og ære. I forbindelse med dommen omtaler Jesus satan og hans engler, Matteus 25:41. Derfor er det tydelig at han har en gruppe engler med seg i fallet.

I bl.a. Jesaja 14 omtaler Bibelen englene som stjerner. Lucifer omtales som en ”strålende stjerne.” Med utgangspunkt i Åpenbaringen 12:4 er det mange som hevder at Lucifer kan ha tatt med seg så mange som en tredel av englene i sitt fall.

Etter å ha blitt kastet ut av Guds himmel omtales denne salvede kjerub som satan. Satan betyr ganske enkelt ”motstander.” Han som hadde en tjeneste for Gud, ble Guds motstander på grunn av sitt hovmod og ønske om å bli som Den Allmektige. Vi ser at hans eget fall gjenspeiles i noen av de mest sentrale fristelsene han også sender til menneskene.

Menneskenes fall i Edens hage handler jo nettopp om fristelsen til å bli som Gud. Når dere spiser av frukten fra treet, skal dere bli som Gud, sier han til Eva i 1. Mosebok 3:5. I dag er det flere varianter av denne fristelsen til å bli som Gud. En av dem går gjennom religiøse bevegelser som hevder at vi enten er små guder, eller kan bli som Gud. Den andre går gjennom en form for ateistisk/humanistisk tro på mennesket som denne verdens ”gud.”

Les hele serien om engler:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar