onsdag 12. oktober 2016

Er Det Gamle Testamente til oss?

Er Det Gamle Testamentet egentlig bare beregnet på jøder, eller er det også til oss kristne i dag?  Dette spørsmålet har dukket opp i de siste årene.  Noen mener at Det Nye Testamentet er til oss og at det til og med erstatter Det Gamle Testamentet. Er dette sant?

Jeg kan begynne med å svare kort og enkelt: Nei.  Hele Bibelen er Guds ord til alle mennesker til alle tider.  Vi finner ingen antydning i Bibelen som skulle tilsi at vi kan se bort fra Det Gamle Testamentet (GT).  Her er det flere interessante ting vi skal merke oss:

1. Det er mengder av avsnitt i Det Nye Testamentet (NT) som er direkte sistater fra GT.  Dersom GT ikke er til oss, må man jo også fjerne disse avsnittene (da blir det en tynn Bibel).

2. Da NT skulle samles til en bok (sammen med GT) var ett av kriteriene i denne samlingsprosessen at ingen av bøkene måtte ha et annet budskap enn det man kunne utlede av GT.  Dette betyr at den tidlige kristne kirke betraktet GT som en norm for hvilke bøker de kunne ta med i NT.  

3. De første kristne hadde ikke noe Nytestamente.  Deres Bibel var rett og slett kun Det Gamle Testamente.  Betyr dette at de ikke hadde Guds ord?   Det gikk flere hundre år til NT forelå.

4. Både Jesus og apostlene forkynte evangeliet klart og tydelig fra GT. 

5. Jesus beskriver selv årsaken til misforståelsene rundt Guds ord, Han sier i Matteus 22:29 at man farer vill fordi man ikke kjenner "Skriftene."  Det er ingen tvil om hvilke skrifter Han henviser til, det er GT. Han sier også: «Dere gransker Skriftene, for dere mener at dere har evig liv i dem, nettopp de vitner om Meg.» Johannes 5:39

6. Bakgrunnen for at man vil fjerne GT fra kristne kirker er nok en mangel på kunnskap om hva GT er og hvordan man skal forstå denne delen av Bibelen.  Når Paulus er i Rom står det: "Fra tidlig om morgenen til sent på kvelden overbeviste han dem om Jesus ut fra Moseloven og profetene."  Apostlenes gjerninger 28:23  Man kan altså overbevises om Jesus fra Moseloven!

7. I Lukas 16:31 understreker Jesus viktigheten av å tro på Moses og profetene.  Han sier: 
«Men han sa til ham: "Hvis de ikke hører på Moses og profetene, så vil de heller ikke bli overbevist selv om en stod opp fra de døde."»

Jeg kunne fortsatt listen med argumenter for at hele Bibelen er gitt oss troende.  Jeg kunne selvfølgelig også ha utdypet dette, men tenkte at dette var nok.  Så vil jeg oppfordre dem som er av en annen oppfatning enn meg til å undersøke GT med det utgangspunktet at de vil finne Jesus Kristus og evangeliet i denne delen av Bibelen.  Les gjerne va de gamle forkynnerne sa om GT, og be om lys over Ordet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar