tirsdag 11. april 2017

Venstre: Opphev søndagsloven

Partiet Venstre har vedtatt at partiet går inn for å oppheve den såkalte "søndagsloven". Lov om helligdagsfreden sikrer at vi i Norge ikke har et 24/7 samfunn. Man kan godt argumetere religiøst for loven, men det viktigste for folk flest er nok heller behovet for hvile. Mennesket trenger en dag i uken som er annerledes. En dag som er mindre støyfull og hvor man også har fri i fellesskap. Det er ikke noe påtrengende behov for et samfunn som er i full aktivitet 24 timer i døgnet 7 dager i uken. Det er faktisk mye psykisk helse i å ha en dag som er annerledes og roligere.

Noen få røster sier at fordi om noen arbeider på søndag, så kan jo den som ønsker å ha fri denne dagen bare ta seg fri. Slik fungerer det ikke. For det første så trenger vi en dag med mindre støy enn ellers i uken. Man kan få en dypere ro og hvile når lydnivået er lavere på grunn av at samfunnet tar fridag. For det andre er fridagen for mange en dag hvor de dyrker fellesskapet med familie og venner. Hvis ikke alle har fri samme dag, mister man denne muligheten. For det tredje, man kan sjeldent velge fritt selv hvilken ukedag man skal ha fri. En arbeidsgiver vil nok ha et ord med i laget. Dette ble nok en sammenblanding av både loven om helligdagsfreden og lov om åpningstider, men det henger sammen.

Selv om Venstre mener at dette er en unødvendig særnorsk lov, så er det en god lov som gir rom for hvile i en stressende tid, og som gir rom for fellesskap i et samfunn som i stadig større grad preges av ensomhet.Jeg håper ikke Venstre får gjennomslag for disse tankene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar