torsdag 28. november 2019

Å helligholde hviledagen

Første gang hviledagen er nevnt i Bibelen er i 2. Mosebok 2:2-3.  Her refererer det til at dette er en hviledag i himmelen.  Det er ikke antydet i teksten at det også er en hviledag for menneskene.

Hviledagen i 2. Mosebok er dag 7 etter at Gud begynte å skape, men det er menneskets første dag.

En evig sabbatshvile
Hebreerbrevet 4:9-10 omtaler hviledagen på denne måten: "Derfor gjenstår det en sabbatshvile for Guds folk. For den som er kommet inn til Hans hvile, har også selv fått hvile fra sine gjerninger, slik Gud hvilte fra Sine."  Her er det tydelig av sammenhengen at det handler om den hvile som finnes i himmelen.  Hviledagen i 2. Mosebok blir på denne måten et bilde på den kommende verden, hvor vi skal få hvile fra våre gjerninger.  Av denne grunn mener flere teologer at sabbatshvilen som ble etablert på den syvende dagen i skapelsesuken er et profetisk bilde på evigheten.  De troende kalles inn i denne sabbatshvilen ved død eller ved Jesu gjenkomst.

Sabbatsbudet
Først et par tusen år etter skapelsen kommer kravet om at Israels barn skal holde sabbat.  Første gang vi møter dette kravet er i forbindelse med at Herren gav manna til folket i ødemarken, 2. Mosebok 16:23-30.  Det finnes ingen bibelsk begunnelse for påstanden om at Abraham holdt sabbat slik det ble befalt Israelittene å gjøre og senere innlemmet i Moseloven. Vi finner heller ikke noen antydning gjennom hele Det Gamle Testamente at sabbatsbudet skulle gjelde andre enn nettopp jødene.  Det som er interessant er at Herren gjentatte ganger, gjennom sine profeter, anklager hedningefolkene for brudd på de øvrige budene, men aldri på sabbatsbudet eller omskjærelsen.  

På vei til friheten
Det var aldri noe krav fra Herren om at jødene skulle feire sabbat mens de var i fangenskapet i Egypt.  Det var først på vei til løfteslandet at sabbatsbudet ble presentert for folket.  Det er både bibelske og menneskelige grunner til at retningslinjene for sabbatsfeiringen ble gitt til et folk som var i ferd med å etablere seg på nytt i landet som Herren hadde gitt dem.  Sabbatsbudet ble, sammen med omskjærelsen, et tegn på pakten mellom Israelsfolket og Herren.  

Trenger vi hviledagen?
Ble Gud trett og sliten etter å ha skapt i seks dager, og derfor trengte hvile? Jesaja 40:28 sier at Gud ikke blir trett eller utslitt, så det var ikke på grunn av Hans behov for hvile at Han opprettet en hviledag.  Det er vi som trenger hvile.  Det er et faktum samfunnet burde ta inn over seg enten man tror på Gud eller ikke.  Vi trenger alle en dag med hvile og ro.  Det er gjort noen forsøk på å etablere 10 dagers uke, hvor man hadde hvile hver tiende dag.  Det viste seg å ikke fungerer.  Man kom fram til at syv dagers uke var det mest ideelle for folk flest.  

Alt for mange i dagens samfunn kjenner på at de er trøtte og slitne.  Vi har et samfunn med høyt tempo og mye støy.  Da blir hvilen ekstra viktig.  Hvis man ikke får den hvile vi trenger, vil vi før eller siden kjenne virkningen av dette.  Vi er skapt til å hvile hver syvende dag.  Det er alltid smart å følge "instruksjonsboka".  

Å helligholde
Hvile er viktig uansett hva man tror om Gud og Bibel.  Å helligholde hviledagen er imidlertid ikke det samme som å hvile på hviledagen.  Å helligholde betyr at vi setter denne dagen til side for Herren.  Som kristne setter vi derfor søndagen til side som en dag hvor vi i større grad enn ellers bruker dagen sammen med Ham.  Mange velger å bruke dagen til det man ikke rekker å gjøre resten av uken. Man gjør stort sett det man har lyst til, men det er ikke å helligholde hviledagen.  La oss bruke søndagen til Guds ære og til egen og andres oppbyggelse.  La oss gjøre som de første kristne som kom sammen den første dag i uken for å tilbe og ha fellesskap.  La oss feire Herrens oppstandelsesdag, og glede oss over den største seieren som noen gang er vunnet i denne verden - Jesu seier over synd og mørke. 

Det er interessant at menneskets første dag i skapelsesuken ble hviledag - og at Jesu oppstandelse skjedde den første dag i uken.  Kan det være noen sammenhenger her vi ikke helt har forstått?

Du finner flere artikler om dette emnet her på bloggen.  
Les også:

Feiret de første kristne sabbat?
Burde kristne feire sabbat på lørdag?
Moralske og seremonielle påbud
Hvorfor skulle jødene holde sabbat?
Hva er oppfylt i Kristus?




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar