tirsdag 10. desember 2019

Nattverd 2: Hva nattverd ikke er


I denne andre artikkelen om nattverd, vil jeg kort vise til hva nattverd ikke er.  Det er ulike oppfatninger om dette i ulike kirkesamfunn, men enkelte teorier finner vi ikke dekning for i Guds ord.

Jesu legeme og blod
I forbindelse med at Jesus innstifter nattverden, så sier han ”Dette er mitt legeme” om brødet, og ”Dette er mitt blod” om vinen. Dette har ført til at enkelte kristne tror at brødet og vinen faktisk blir Jesu fysiske kropp og hans fysiske blod, det vil si at Jesus og disiplene drakk blod og spiste Jesu kropp. Man legger gjerne til ordet fra Johannes evangelium hvor Jesus sier om seg selv at Han er livets brød, Joh 6:35.

Dette synet har igjen ført til at man mener at det samme skjer hver gang man feirer nattverd, at brødet og vinen forvandles til Jesu kjøtt og blod.  Men når vi leser nattverdsteksten i sin sammenheng, er det tydelig at Jesu ord er symbolsk ment. Jesu utsagn henviser til det offer Han gir noen timer senere da Han henger på korset og gir sitt legeme og blod for oss. Nattverdselementene er da symboler som minner oss på Jesu offer, at Han gav seg selv for oss.  

Jesu offer for våre synder
Noen hevder at nattverden er en gjentagelse av Jesu offer for våre synder.  Dette menes bokstavelig, at Jesus ofres på nytt for oss.  Bibelen avviser både denne tanken og behovet for et slikt offer.  Denne tenkningen har sitt utgangspunkt i den gamle pakt, hvor ofringene måtte gjentas med jevne mellomrom.  Hebreerbrevet viser oss hvordan disse gjentatte offer for synd, nå ikke lengre har noen funksjon.  Jesu offer er et evig offer, Hebr 10:12. På grunn av Jesu offer skal Gud ikke minnes våre synder og lovbrudd mer, Hebr 10:17.  Der hvor det finnes tilgivelse for synd, behøves ikke lengre noe offer, Hebr 10:18. I Hebr 9:28 står det til og med at Kristus ble ofret en gang, for å bære manges synder.  Det er altså ikke noe gjentagelse av Jesu offer i nattverden.

Tilgivelse for synd
Hva er det som bringer tilgivelse fra Gud over våre liv?  Hvordan tilegner vi oss tilgivelsen? Enkelte kristne tillegger nattverden den funksjon at den virker til tilgivelse for synd.  Hvis handlingen er utført på rett måte, vil den som mottar nattverdselementene også motta tilgivelsen, hevdes det.  Bibelen viser oss en annen vei for tilgivelse for synd. 

Peter kommer med en appell til trollmannen Simon i Apg 8, og da finner vi beskrevet hvordan man kan motta tilgivelse fra Herren: ”Omvend deg fra denne ondskapen din, og be til Herren at han må tilgi deg at du kunne tenke på noe slikt”  Apg 8:22. Tilgivelse for synd kommer altså som en frukt av omvendelse og bønn til Herren.  Også 1. Johannes brev sier noe om dette:

”Hvis vi bekjenner våre synder, er Han trofast og rettferdig, så Han tilgir oss syndene og renser oss fra all urett.”  1. Joh 1:9.

Det vi ser er at tilgivelsen kommer som et resultat av din erkjennelse og bekjennelse. Det kan godt skje i forbindelse med nattverd, men det er ikke knyttet til nattverdselementene eller feiringen av nattverden.  Det er en frukt av at du deler ditt hjerte med Gud i bønn.

Det noen mistolker er Jesu ord i Matt 26:28 ”For dette er mitt blod, den nye pakts blod, som utgytes for mange til syndenes forlatelse.”  Det man altså mistolker, er det Jesus her sier om sitt legeme og blod – som utgytes til syndenes forlatelse.  Det er ikke nattverdselementene som utgytes til syndenes forlatelse.  Men i nattverd minnes vi at Jesu legeme og blod ble utgytt for våre synder.  Dette er to forskjellige ting.  Tilgivelsen for synd ligger ene og alene i Jesu Kristi offer for oss, ikke i vår feiring av nattverden. 

En annen side ved dette synet er at da knyttes tilgivelsen farlig nær våre gjerninger.  For ved å gå til nattverden, ved at vi tar imot brødet og vinen, tilegner vi oss tilgivelsen.  Men dette hviler ikke på om du går til nattverd eller ikke.  Det hviler på Kristi verk og din bekjennelse av synd innfor Han som er den eneste som kan tilgi og rense deg fra all urett.

LES OGSÅ:
Hva er nattverd ?

1 kommentar:

  1. Takk for at du skrive dette, fint å bli minnet om dette igjen og igjen. Og takk for alt annet du tar opp her på bloggen din, du skriver så det er lett å forstå.

    SvarSlett