mandag 2. januar 2017

Gud utvalgte en som falt i avgudsdyrkelse

Det er nesten med sjokk vi leser om ypperstepresten Aron og hans dramatisk fall.  Han var den første Gud innsatte som prest blant sitt folk.  Før Aron gikk inn i denne tjenesten hadde ikke Israels folk noe organisert gudsliv.  Det var først etter at Herren etablerte prestetjenesten og fikk Moses til å bygge Tabernaklet at det ble en mer organisert gudsdyrkelse.

Utvalgt til en viktig tjeneste
Aron var altså den første prest og den første yppersteprest som Gud innsatte i denne verden.  I Det Nye Testamentet brukes han også som et bilde på Kristus, som er den siste yppersteprest.  Hans tjeneste var en midlertidig tjeneste, siden Kristus har gjort adgangen til Gud mulig for alle mennesker.  Men i den gamle pakt var det bare prestene som hadde adgang til Gud.  Aron hadde adgang til Gud på en måte som ingen andre i hele verden hadde på denne tiden, med unntak av broren Moses. Det er også til Moses Gud taler når Han vil innsette og utruste Aron til denne viktige tjenesten: «Hent til deg din bror Aron, og hans sønner sammen med ham, fra alle Israels barn, så Aron kan gjøre tjeneste som prest for Meg, og også hans sønner, Nadab, Abihu, Elasar og Itamar.» 2. Mosebok 28:1

Ypperstepresten leder avgudsdyrkelsen
Denne gudsmannen svikter når det virkelig gjelder.  Til vanlig stod Aron og Moses side om side i tjenesten, men da Moses var på fjellet og fikk de ti bud av Herren, var Aron alene med folket.  Det var en stor tillit.  Han var da både deres religiøse og politiske leder mens Moses var borte.  Det som skjer er en katastrofe:

«Da folket så at Moses drøyde med å komme ned fra fjellet, samlet folket seg rundt Aron og sa til ham: "Kom, lag guder til oss, som kan gå foran oss. For denne Moses, han som førte oss opp fra landet Egypt, ham vet vi ikke hva det har hendt med." Aron sa til dem: "Ta ut øreringene av gull som hustruene deres, sønnene og døtrene deres har i ørene, og kom til meg med dem." Så tok alt folket ut de øreringene av gull som de hadde i ørene, og kom med dem til Aron. Han tok imot gullet fra deres hånd, og han fikk det formet med en meisel og dannet det til en støpt kalv. Da sa de: "Dette er din gud, Israel, som førte deg opp fra landet Egypt."» 2. Mosebok 32:1-4

Ypperstepresten ikke bare tillater avguds-dyrkelse blant folket.  Han lager avguden og leder folket inn i dette sviket mot den ene og hellige Gud.  De hevder til og med at denne gullkalven som var støpt av gullsmykkene, var den «gud» som hadde ført dem ut av Egypt.  For en vranglære og blasfemi mot Israels Gud!

«Arbeidsgiveren» gir fornyet tillit til Aron
Jeg skulle like å se det kirkesamfunn eller den menighet som ville gi en slik leder fornyet tillit.  Hvis han ikke går frivillig, ville man sørget for at han ble sparket.  Men i dette tilfelle var det ikke folket som hadde ansatt Aron.  Han hadde en arbeidsgiver som satt høyere oppe.  Han så annerledes på saken.  Aron omvender seg, og Moses ber for hele folket innfor Gud.  Begge lederne fortsetter sin tjeneste for Den Allmektige og Hellige Gud. 

Tror du Arons fall kom som et sjokk på Gud?  Nei, Gud er allvitende.  Han visste om Arons fall da han innsatte ham som prest.  Det er klart at alle fall smerter Gud, men det kom ikke som noe sjokk.  Derfor var det heller ikke nødvendig å bytte ut Aron med noen andre.  Aron fikk fornyet tillit, og gjorde neppe noen slik «brøler» igjen. 

Arons nederlag hindret han ikke i å fortsette den viktige tjenesten Gud hadde kalt han til.  I stedet tok han med seg denne erfaringen og ble en viktig åndelig leder for folket.  På grunn av den nåde Gud viste ham, fikk han muligheten til å vende nederlag til seier. Noe å tenke på?


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar