fredag 14. juli 2017

Subsidiær stemme ?

Hvorfor har vi ikke mulighet for å gi vår subsidiære stemme ved stortingsvalg? Når vi hører fra debatter i Stortinget, så er det stadig partier som først stemmer på eget forslag (som blir nedstemt) og deretter stemmer for et av de andre partienes forslag, slik at deres forslag får flertall. En slik ordning kunne man med fordel også hatt ved stortingsvalg.

Det ville i såfall bety at man kunne stemme primært på et parti, men dersom dette partiet ikke nådde sperregrensen, eller fikk mandater i det fylket man avgir stemme, så kunne man stemme subsidiært på et annet parti.

Slik det er i dag, vil enhver stemme på et parti som ikke får mandater på Stortinget, heller ikke telle med når stortinget settes sammen. Man har altså ingen mulighet for å påvirke via stemmeseddelen. Mange tusen velgere mister på denne måten sin innflytelse på samfunn og politikk.

Dersom man kunne stemme subsidiært på et annet parti, ville det sansynligvis bety at en del av småpartiene ville fått flere stemmer og kanskje også plass på Stortinget. Der er nok mange som ikke ønsker flere partier på Stortinget, men det ville i større grad gjenspeile folkets meninger og dermed styrke følelsen av et rettferdig demokrati.

En annen sak er at man ved subsidiær stemme også kunne styrket noen av de partiene som allerede finnes på Stortinget.  De fleste av småpartiene definerer seg som tilhengere av enten sosialistisk eller borgelig side av politikken. Man kunne da f.eks. tenke seg at personer som stemte De Kristne eller Kristent samlingsparti i 2013 ville gitt sin subsidiære stemme til f.eks. KrF eller FrP. Det ville ha styrket disse partiene på Stortinget. Rødt velgerne ville kanskje vært med å styrke SV.  Så en del av de mindre partiene på stortinget ville nok være dem som hadde tjent mest på en slik ordning.

Når Stortinget selv praktiserer muligheten for subsidiær stemmegivning i sine avstemninger, burde også vi velgere får denne muligeten i et langt viktigere valg - nemlig hvem som skal sitte på "Tinget". Rent praktisk kunne det gjøres ved å legge til en linje nederst på stemmeseddelen hvor folk kunne føre inn sin subsidiære stemme om man ønsket det.

Stemmer avgitt ved stortingsvalget i 2013 som ikke har fått noen betydning for sammensetningen av Stortinget i perioden 2013 - 2017.

Partiet Rødt 30.751
Partiet De kristne 17.731
Pensjonistpartiet 11.841
Piratpartiet 9.868
Demokratene 2.214
Kystpartiet 3.311
Kristent Samlingsparti 1.722
Det liberale folkeparti 909
Norges kommunistiske parti 611

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar