torsdag 12. oktober 2017

Nasister og rasister kan takke Darwin

Mange nordmenn tar darwinismen som en selvfølge. Darwinismen, som også kalles utviklingslæren, er tanken om at verden og det vi har rundt oss har utviklet seg gjennom millioner og milliarder av år. Mennesket er i denne tankegangen utviklet fra samme opphav som f.eks. apekatter. Så kan man gå videre bakover og si at livet startet i havet og utviklet seg derfra.  

For noen er dette en selvfølge, for andre er det et fantasifult eventyr. Men uansett hva man tenker om utviklingslæren og Darwin, så er det udiskutabelt at denne læren var med å gjøre de nasistiske/rasistiske ideene lettere å akseptere for folk flest. 

Ulike menneskeraser
Hvis man først har akseptert at alt liv har utviklet seg fra laverestående organismer, så innebærer jo det også tanken om at utviklingen fortsetter. Det kan jo ikke være slik at da det moderne mennesket "så dagslys" for 150.000 år siden (ifølge utviklingsteorien) så stoppet all utvikling. Det er jo en prosess som pågår kontinuerlig. Så også mennesket er under utvikling. Det vil jo bety at dagens mennesker har kommet lengre og blitt mer intelligente og utviklet enn tidligere utgaver av mennesket. Man snakker også om ulike menneskearter som utviklet seg i ulike retninger, men som enten har dødd ut eller blitt blandet inn i det vi kjenner som det moderne mennesket. Neandertalene er et eksempel på dette. 

Ulik grad av utvikling
Denne utviklingen av mennesket vil selvfølgelig ikke pågå i samme tempo over hele jordkloden samtidig. Dessuten utvikler man ulike sider i ulike miljøer. Når vi så også får høre at menneskets opphav, altså den første primitive utgaven av det moderne mennesket, ble til i Afrika, er veien kort til å tenke at afrikanere er enklere eller mindre utviklet enn oss. Det er da de mer utviklede som etter hvert flyttet ut fra Afrika og bosatte andre områder av verden. Ser du hvordan utviklingslæren på denne måten er med å begrunne et nasistisk menneskesyn? Uten Darwin vil nasister og rasister ha langt større problemer med å begrunne sitt syn på noen mennesker som laverestående enn andre.

Dette er IKKE mitt syn på mennesket
La meg minne om at dette er ikke hva jeg tror. Jeg har en helt annen oppfatning av både hvordan mennesket ble til og forholdet mellom tidligere og nålevende mennesker. Poenget med å vise hvordan utviklingslæren kan være med å begrunne et nasistisk/rasistisk menneskesyn, er å vise hvor galt det kan gå når man spekulerer og danner seg teorier om slike ting, og fyller skoler med undervisning om slike teorier.  I dag fortsetter man jo å undervise barna i at de ikke er noe mer en videreutviklede dyr.  Det er klart at dette i tillegg til farene som er beskrevet ovenfor, også gjør noe med de unges selvbilde.  

Bibelsk menneskesyn er annerledes
Det bibelske menneskesynet er veldig annerledes enn darwinismens.  Bibelen starter med å fortelle oss noe om hvem vi mennesker er.  Der er det et klart skille mellom dyr og mennesker.  Mens dyrene er skapt hvert etter sitt slag, så er mennesket skapt i Guds bilde, som et avbilde av Gud.  Det løfter mennesket opp.  Vi er ikke videreutviklede apekatter, ifølge Bibelen, men et avbilde av Gud.  Vi bærer med oss noe større og mer verdifullt.  Videre sier Bibelen at det ikke er forskjell på folk, vi er like innfor Ham.  Det er ikke forskjell på jøde eller greker, kvinne eller mann, slave eller fri.  Den verdien som ligger i mennesket er ikke avhengig av hvem du er, hva du kan gjøre/bidra med, eller i hvilken tid av historien du lever.  Faktisk er du og jeg (og alle andre) så mye verd at Gud selv kom ned til denne jorden gjennom Jesus Kristus, for å redde oss fra ondskapen og gi oss et liv i fellesskap med Gud.  Mennesker er så mye verd at Gud er villig til å påta seg menneskelig smerte og lidelse for å få kontakt med oss og redde oss.

Når vi ser hva Bibelen sier om mennesket, og dette går opp for oss, da innser vi at Gud setter hvert eneste menneske veldig høyt.  Vi har en egenverdi som mennesker.  Jeg håper du har oppdaget dette.  La Guds ord forme ditt selvbilde, ikke Darwin. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar