tirsdag 21. august 2018

De 10 bud


5. Mos 5:1-21 (les teksten i din egen Bibel)

Ikke noe annet nedskrevet materiale har fått være med å forme den moderne verdens lovverk som bibelteksten i 5. Mos 5:1-21 – De ti bud. Her ser vi hva Herren er mest opptatt av. De aller fleste av budene handler om mellommenneskelige forhold, for at livet på jorden skal være en velsignelse for flest mulig. Syv av ti bud handler om hvordan vi skal forholde oss til hverandre. Ikke rart at Bibelen har blitt kalt for livets instruksjonsbok. For Han som skapte oss, gav oss også boken som formidler Skaperens tanker om hvordan vi bør leve. Jeg tror vi gjør vel i å holde fast på dette også i en tid hvor flere av budene utfordres av den moderne tanke. Noen er klar til å forkaste denne ”gammeltestamentlige loven,” men det er å vende ryggen til både Guds ord og til ord som hele den vestlige verden har bygget sitt lovverk og kultur på.

Men det viktigste kommer som regel først. De tre første budene handler om hvordan vi skal forholde oss til Gud og fellesskapet med Ham. Når vi ikke skal ha andre guder enn Ham, så forutsetter jo det at vi faktisk har Ham som vår Gud. Får det noen konsekvenser for ditt og mitt liv, når Han er vår Gud? Får du andre prioriteringer i ditt liv? Hvordan kan det sees på oss og måten vi lever på at vi ikke har andre guder enn Herren? Vi skal heller ikke lage oss vårt eget gudsbilde. Når mennesker lager seg et gudsbilde som ikke stemmer med det bildet av Gud som Bibelen gir oss, så er også det et brudd med de ti bud. For da skaper vi oss avguder.  Kanskje noe å tenke på? 

Andaktene på bloggen er hentet fra boken "En om dagen" som er utgitt av Frihet forlag.  Boken selges nå til tilbudspris.  Klikk her for å se mer omtale

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar