fredag 9. mars 2018

Ikke en tøddel skal forgå


For sannelig sier Jeg dere: Før himmel og jord forgår, skal ikke den minste bokstav eller en eneste tøddel av loven forgå, før alt er oppfylt.  Matt 5:18

Jeg kom i samtale med en jødisk pastor i Jerusalem for et par år siden.  Det var en veldig interessant samtale.  Han fortalte meg at det hebraiske navnet på Gud, Jahve, har en ”tøddel” - en liten strek, med stor betydning.  Når den streken er på sin rette plass, så betyr Guds navn ”Jeg er.”  Når streken mangler, betyr det bare ”er,” fortalte han. Den personlige Gud er borte.  ”Jeg” er borte, og man får bare noe som ”er.”  Det er slik vår tid ofte behandler Gud og Hans ord.  Man fjerner det som ikke passer, og får en ”gud” som passer inn i vår nåtid, eller en Bibel som ikke utfordrer våre liv, men som passer inn i det som ”er.”  Jesus understreker at ingen ting av alt som står i Guds ord, skal forgå.  Ikke en minste strek eller prikk.  Her er det ikke snakk om å være bokstavtro, men tøddel-tro. Jesus var radikal også i sitt syn på Herrens ord.  Det kunne Han være, fordi Han visste bedre enn noen hvor Ordet hadde sin opprinnelse.  Han visste at dette Ordet var ord fra himmelen.  Ved å fjerne noe, eller omskrive noe, blir den sanne Gud borte for oss.  Det som da blir igjen er ikke i stand til å frelse og bringe oss evig liv.  Til det trengs det nemlig guddommelig inngripen.

2 kommentarer:

  1. Svært interessant det du her skriv om «Eg er». Utan den tøddelen vert det ikkje Guds namn og namnet står for kven Gud er.
    Ikkje ein tøddel i Guds ord skal forgå.

    SvarSlett
  2. Svært interessant det du her skriv om «Eg er». Utan den tøddelen vert det ikkje Guds namn og namnet står for kven Gud er.
    Ikkje ein tøddel i Guds ord skal forgå.

    SvarSlett